На Донбасі Росія використовує найманців із понад 30 країн – ГПУ

Внаслідок нещодавнього затримання в Білорусі найманців так званої «приватної військової компанії Вагнера», які воювали за Росію на Донбасі, й подальша екстрадиція їх до Російської Федерації – тема стала широко обговорюватися на міжнародному рівні. Проте, чи вдасться Україні коли-небудь притягнути до кримінальної відповідальності дев’ятьох громадян України зі списку екстрадованих «вагнерівців»? Наскільки багато на Донбасі в складі російських гібридних сил воює іноземних найманців? 

З цими запитаннями корреспондентка Радіо Свобода Ірина Назарчук звернулося до заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова. В Офісі генпрокурора він курує роботу створеного менше ніж рік тому Департаменту з нагляду за розслідуванням злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту (неофіційно його називають «департаментом війни»). Крім того, Мамедов є керівником міжнародної Спільної слідчої групи від України, яка розслідує збиття літака рейсу MH17 над Донбасом в липні 2014 року.

Як стало відомо, одразу після отримання інформації про взяття під варту в Білорусі осіб, які дійсно брали участь у збройному конфлікті на Донбасі у складі іррегулярних, не передбачених законом збройних формувань Російської Федерації, вже 30 липня компетентні органи України підготували та доправили запити про їх тимчасовий арешт. Це – передбачений міжнародними угодами запобіжний інструмент, що дозволяє затримати особу на території іноземної держави до направлення запиту про її екстрадицію.

“Направлення цих листів у перші дні з моменту надходження відповідних даних важливе ще й тому, що підготовка повноцінного запиту про видачу особи та супроводжуючих матеріалів до нього – кропітка та тривала робота. У цьому випадку йшлося не про один пакет документів, а про 28, тому діяти необхідно було дуже оперативно. Далі було направлено запити про екстрадицію цих осіб. Ми долучили всі матеріали, необхідні для ухвалення рішення про видачу їх до України. Як ситуація розвивалася далі, вам відомо: підозрюваних осіб передали до Російської Федерації”, – пояснив пан Мамедов.

Крім того, заступник генерального прокурора висвітлив питання щодо того, наскільки часто Російська Федерація на Донбасі використовує як найманців іноземних громадян та з яких вони держав.

Так, за його словами, Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних громадян у складі незаконних збройних формувань РФ у збройному конфлікті на Донбасі проти України. Географія країн походження найманців дуже різноманітна і складає понад 30 держав, серед яких Франція, Чехія і навіть Чилі. Найбільша їхня кількість наразі з Іспанії та Сербії – по 27 осіб, Молдови – 26, Франції – 20.

За наявною інформацією, починаючи з 2014 року до нині, іноземні найманці перебували в складі різних підрозділів незаконних збройних формувань, підконтрольних країні-агресору. Наприклад, у так званому 14-му батальйоні територіальної оборони «Призрак», що відрізняється своєю жорстокістю.

Пан Мамедов зауважив, що прізвища тих найманців на даному етапі розслідування може негативно вплинути на розкриття злочинів. Водночас про деяких із цих осіб вже повідомляли ЗМІ, у тому числі французькі, в контексті їхньої участі в подіях на Донбасі.

“Наприклад, медіа писали про ультраправу організацію «Континентальна єдність», що займається організацією участі французьких «добровольців» у НЗФ РФ. Один із засновників цієї організації Віктор Лента часто дає інтерв’ю, розповідаючи про свою безпосередню участь у збройному конфлікті на території України. Нам відомо (і ці факти є в кримінальних провадженнях), що на території Російської Федерації створені спеціальні навчальні центри, де проводиться вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання у збройному конфлікті на території Донецької та Луганської областей України”, – розповів заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов у Новотошківській школі (Луганська область)

Представник Генпрокуратури вважає, що основний стимул найманців – суто матеріальна вигода:

“Одна з ключових ознак найманця – участь у воєнних діях для одержання будь-якої особистої вигоди. Будучи озброєними, у військовому спорядженні, вони безперешкодно потрапляють на територію України, де і беруть активну участь у воєнному конфлікті. Що стосується підходу Офісу генерального прокурора в цьому напрямку, ми дійсно стали діяти активніше, адже вважаємо, що ніхто, незважаючи на громадянство чи країну перебування, не має уникнути відповідальності за злочини, вчинені під час збройного конфлікту в Україні. Тому нашу роботу спрямовано на такі вектори: національне розслідування, ініціювання розслідувань в державі громадянства (у разі відмови в екстрадиції), та надання подальшого сприяння іноземним правоохоронним органам. У цьому контексті маємо дуже ефективну співпрацю з Чехією. В Україні зареєстровано кримінальне провадження по 16 громадянах цієї країни”.

Як повідомлялося, у Межигір’ї відбулася презентація збірки «Пісні нескорених війною».

Також нещодавно вийшла перша іспаномовна книга про події на Донбасі.

Схожі публікації

Залишити коментар