Нобелівські лауреати закликали збільшити допомогу Україні та не визнавати Путіна президентом РФ

від Стожари

Десятки лауреатів Нобелівської премії закликають до більш жорстких заходів проти Росії. У відкритому листі вони звинувачують Захід у фатальному умиротворенні. І наголошують, що режим Путіна є неминучою загрозою для людства.

Десятки лауреатів Нобелівської премії виступили з терміновим закликом суттєво збільшити допомогу Україні. Про це ідеться у їхньому відкритому листі, поширеному у середу, 27 березня. 

Ми закликаємо світових лідерів різко збільшити допомогу Україні. Україна повинна перемогти, а не просто “не програти“, – ідеться у листі, підписаному наразі 39 лауреатами Нобелівської премії, серед яких правозахисниця Олександра Матвійчук, письменниці Світлана Алексієвич, Ельфріде Єлінек (Elfriede Jelinek) та Герта Мюллер.

Підписантів хвилює не лише доля України. «Путінський режим показав, що він є явною і безпосередньою загрозою для людства», — йдеться у листі.

“1938 рік не має повторитися!”

Підписанти звинувачують уряди багатьох країн у тому, що вони недооцінюють небезпеку від Володимира Путіна, і натомість проводять небезпечну політику умиротворення — подібну до тієї, що проводилася на початку правління Адольфа Гітлера. Політики та громадяни всього світу повинні «відмовитися від будь-яких ілюзій щодо Путіна та його злочинного режиму. Історія вчить нас, що умиротворення агресора заохочує подальші злочини проти людства. Жодна тимчасова вигода не може виправдати це. Ми сповнені рішучості, щоб Мюнхен 1938 року не повторився!»

Ідеться про підписану у 1938 році Мюнхенську угоду, коли Великобританія, Франція та Італія погодилися на анексію націонал-соціалістичною Німеччиною Судетської області. Утім, незважаючи на документ, нацистська Німеччина у 1939 році напала на Польщу і розв’язала Другу світову війну.

Читайте також: Україна показала світу як можна протистояти, коли культивується відчуття вивченої безпорадності, – лауреатка Нобелівської премії миру О. Матвійчук

У своєму відкритому листі нобелівські лауреати формулюють п’ять пунктів:

  1. Значне розширення допомоги Україні. Своєчасна допомога зменшить кількість жертв та допоможе витіснити агресора з української землі.
  2. Підтримка опозиції у Росії. Життя таких політв’язнів, як Ілля Яшин, Володимир Кара-Мурза та Лілія Чанишева, опинилися у «безпосередній небезпеці» після вбивства Олексія Навального. Тому міжнародне співтовариство має зробити все можливе, щоб захистити їх.
  3. Посилення підтримки російських громадян, які втекли через свої політичні переконання і потребують притулку за кордоном.
  4. Розширення підтримки російських опозиційних організацій та незалежних російських ЗМІ, роль яких у можливій зміні режиму є вкрай важливою.
  5. Делегітимізація незаконного утримання Путіним влади у Росії. Світ має дати зрозуміти, що більше не розглядає Путіна як партнера.

Читайте також: Путін і військове командування мають бути покарані створеним спецтрибуналом, – О. Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру

Схожі публікації

Залишити коментар