З початком весни українські фермери перебувають під ризиком смерті і травм через міни, – висновок ООН

від Стожари

With the beginning of spring, Ukrainian farmers are at risk of death and injury due to landmines, the UN concludes

Важливо пам’ятати, що розмінування української території, що спричинене агресією людиноненависницької Росії, – це складний і тривалий процес, який потребує значних ресурсів. Міжнародна спільнота повинна надати Україні допомогу в розмінуванні, щоб захистити життя людей та відновити мирне життя в країні.

Розмінування є необхідною умовою для безпечного повернення людей до своїх домівок на деокупованих територіях. Без розмінування люди не зможуть жити, працювати та навчатися в безпечному середовищі.

Розмінування є ключовим фактором для відновлення економіки України. Заміновані території не можуть використовуватися для сільського господарства, промисловості або туризму, що негативно впливає на економіку країни.

Моніторингова місія Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ) наголосила 04.04.2024, що з приходом весни українські фермери стикаються з підвищеним ризиком загибелі чи травмування через міни. За даними місії, лише в березні в результаті інцидентів із застосуванням мін і вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ) загинули 10 цивільних осіб і 18 – зазнали поранення. Семеро жертв були працівниками сільського господарства, повідомляє Радіо Свобода.

«Українські фермери стикаються з підвищеним ризиком смерті й травм, адже розпочинають посівну цієї весни на полях, які потенційно забруднені мінами і вибуховими залишками війни», – заявила Даніель Белль, голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

За даними ООН, від початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року ММПЛУ задокументувала в Україні 1158 втрат серед цивільного населення – 360 загиблих і 798 поранених – через міни і вибухонебезпечні залишки війни. Навесні 2023 року кількість таких втрат різко зросла, особливо це торкнулося фермерів, які працюють на землі, наголосили в організації.

ММПЛУ зауважила, що нещодавні інциденти свідчать про потенційне збільшення кількості інцидентів цього року, пов’язаних з мінами, що повторює модель минулого року. Місія наголосила, що потрібно докласти всіх можливих зусиль, щоб ретельно нанести на карту і позначити місця розташування мін, а також якнайшвидше почати розмінування забруднених територій.

За даними ДСНС, України потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України.

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявляв, що нерозірвані бомби, снаряди і міни не лише загрожують людському життю в Україні, але й можуть зробити багато родючих сільськогосподарських угідь непридатними для використання на роки.

Схожі публікації

Залишити коментар