Путін і військове командування мають бути покарані створеним спецтрибуналом, – О. Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру

від Стожари

Putin and the military command should be punished by a special tribunal, – O. Matviichuk, Nobel Peace Prize laureate

Створення спецтрибуналу над керівництвом терористичної Росії є нагально необхідним для притягнення до відповідальності за скоєні злочини. Російська людиноненависницька агресія проти України супроводжується численними воєнними злочинами, злочинами проти людяності та геноцидом. Спецтрибунал стане інструментом для справедливого суду над винними та гарантуванням, що такі злочини не повторяться.

Створення спецтрибуналу буде мати значний політичний та дипломатичний вплив. Це продемонструє єдність світу в засудженні російської агресії та допоможе Україні у її боротьбі за свободу. Створення спецтрибуналу над керівництвом варварської Росії – країни «Russia Error 404» – це не лише питання справедливості, але й питання миру та безпеки у світі.

Зокрема, формат майбутнього міжнародного трибуналу над диктаторами Путіним та Лукашенком буде узгоджуватися шляхом широкої дискусії. Про це генеральна секретарка Ради Європи, хорватська політикиня Марія Пейчинович-Бурич заявила в ексклюзивному інтерв’ю Еспресо у лютому 2024. «Ця дискусія відбувається нині на рівні експертів у рамках згаданої мною Основної групи держав. Наразі ще не настав момент, коли учасники Основної групи остаточно вирішать, як і коли створювати трибунал», – зазначила вона. За її словами, до обговорення слід залучити «якомога більше міжнародних організацій».

Cтворення спецтрибуналу щодо імперської Росії та керівників цього утворення стане прецедентом, який продемонструє, що агресія та порушення міжнародного права не залишаться безкарними. Зазначене матиме стримуючий ефект на інші країни, які можуть подумати про подібні дії в майбутньому. Створення спецтрибуналу дозволить прискорити процес правосуддя. Це важливо, адже війна в Україні триває, і кожен день зволікання коштує людських життів. Швидке та справедливе вирішення справи допоможе Україні відновити свою територіальну цілісність та соборність.

На сьогодні у світі немає міжнародного судового органу, який би зміг розглянути злочин агресії Росії проти України. Саме тому офіційним Києвом уже було ініційовано створення спеціального трибуналу над Росією щодо акту агресії. Водночас такий орган, як Міжнародний кримінальний суд, не розглядатиме справи 98% із воєнних та інших злочинів, які коять росіяни на території України. Про це в інтерв’ю програмі «Культурний інстинкт» на мовнику Суспільне розповіла очільниця Центру громадянських свобод (ЦГС) Олександра Матвійчук, організація якої у 2022 році здобула Нобелівську премію миру.

Які міжнародні злочини вчиняє імперська РФ в Україні. За її словами, воєнний злочин є одним із міжнародних злочинів. «Є й інші види злочинів, я їх теж озвучу. Окрім воєнних, є злочини проти людяності, є геноцид і є злочин агресії. А чому я згадала чотири види [злочинів], тому що Росія вчиняє всі види міжнародних злочинів в Україні», – каже вона. О. Матвійчук додає, що воєнний злочин є таким, що вчиняється в контексті війни, тож у цьому разі неважливо, було війну оголошено чи ні. «Стан війни реаліями визначається, а не тим, як сторони його називають. Ми можемо назвати війну «операцією Ромашка», та від цього вона не припиняє бути війною», – зазначає голова ЦГС.

Правозахисниця вказує, що зазначені міжнародні злочини є найтяжчими порушеннями, які визначаються міжнародним гуманітарним і міжнародним кримінальним правом, надто – під час війни. «Логіка тут дуже проста. Навіть такий людиноненависницький акт, як війна, повинен мати правила. І цих правил сторони мають дотримуватися, щоб, скажу тут цинічно, вбивати один одного, не завдаючи понаднормових страждань, як комбатантам (тобто представникам воюючих армій), так і цивільному населенню», – пояснює Матвійчук.

Що розглядатиме трибунал в Гаазі щодо злочинів РФ. На запитання щодо того, хто виноситиме вироки під час міжнародного трибуналу, а також, які саме справи розглядатимуть у міжнародному процесі над Росією, правозахисниця вказує, що в цьому питанні є певні проблеми. «Сама війна – це теж злочин. У міжнародному праві це визначається, як злочин агресії. Все те, що ми зараз документуємо, є результатом лідерського рішення Путіна та вищих посадових осіб і військового командування РФ: спланувати, ініціювати і розпочати повномасштабне вторгнення. І ось за цей увесь акт агресії вони мають бути покарані», – пояснює вона.

Першою проблемою в цьому питанні є те, що на сьогодні немає жодного міжнародного суду, до якого б таку справу можна було б спрямувати, оскільки такі інстанції, як, наприклад, Міжнародний кримінальний суд (МКС), не мають відповідних юрисдикцій. «Там злочин агресії так сформульований учасницями-країнами МКС, що він [суд] не може втрутитись у ситуацію російської війни проти України. В цих умовах нам доводиться цю прогалину закривати. Саме тому Україна виходить із пропозицією щодо створення спецтрибуналу з агресії та притягнення до відповідальності Путіна та його оточення за факт розв’язання агресивної війни», – вказує очільниця ЦГС Матвійчук.

За словами правозахисниці, за історію людства був лише один подібний прецедент, коли було утворено схожий трибунал, – Нюрнберзький, а також Токійський, який розглядав воєнні злочини японців. Але всі вони були утворені країнами-переможцями за підсумками Другої світової війни.

Хто судитиме російських воєнних злочинців. На запитання, чи будуть засуджені на спецтрибуналі, який пропонує створити Україна, конкретні російські воєнні злочинці, які запускали ракети по мирних містах та цивільних об’єктах, О. Матвійчук пояснює, що такий суд розглядатиме лише рішення вторгнутися в Україну і розпочати війну. Тому такий суд, вказує вона, не буде розглядати решту воєнних злочинів.

«Але є інші національні органи, які тих людей, які тиснуть на кнопку [запуску ракети], мають притягати до відповідальності. І тут першим я згадаю МКС. І те рішення, по якому було запропоновано відкрити кримінальну справу [проти президента РФ Володимира Путіна], щодо якої було одразу оприлюднено ордер на арешт», – додає правозахисниця. Вона пояснює, що МКС не розслідує все те, що відбувається у російсько-українській війні. «Він [МКС] концентрує увагу на кількох обраних справах. Це означає, що 98% того, що росіяни роблять в Україні, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі розслідувати не буде. Це залишиться на відповідальності національних [українських] органів слідства і судів, які вже є перевантаженими», – вказує Матвійчук.

Трибунал над Росією. Україна та низка країн-партнерів вже тривалий час обговорюють створення спецтрибуналу щодо російського злочину агресії проти України. З-поміж варіантів обговорюється, зокрема, формат трибуналу. В Офісі президента казали, що сьогодні є три робочі версії щодо того, за якою моделлю створять цей суд над Росією.

Водночас очільник МЗС України Дмитро Кулеба вказував, що модель гібридного трибуналу не дасть можливості засудити російське політичне керівництво, зокрема президента Путіна, прем’єр-міністра РФ чи очільник російського зовнішньополітичного відомства Сергія Лаврова. Це також казав і президент Володимир Зеленський, за словами якого, Україна не буде погоджуватись на формат гібридного трибуналу. Водночас український лідер представив своє бачення щодо суду над російськими міжнародними злочинцями.

Схожі публікації

Залишити коментар