«З кожним днем окупації технічні проблеми на ЗАЕС поглиблюються», – міністр енергетики України Галущенко

від Стожари

24.02.2022 розпочалося військове вторгнення ворожої і терористичної російської федерації (рф) на територію України, яке трансформувалося в повномасштабну російсько-українську війну, що триває і досі. У зв’язку з захопленням режимом Кремля ядерного об’єкта – Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в м. Енергодар – увага української та міжнародної спільноти зосереджена на недопущенні ядерної катастрофи як у нашій державі, так і в усій Європі.

Президент України В. Зеленський 06.02.2024 провів зустріч із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, який перебуває з візитом у Києві та планує поїздку до тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Під час розмови Глава держави укотре наголосив, що єдиним способом запобігти ядерному інциденту на ЗАЕС є її повна демілітаризація, деокупація та відновлення Україною контролю над станцією, інформує Урядовий портал.

Також зустріч з делегацією МАГАТЕ на чолі з Рафаелем Гроссі провів Міністр енергетики України Герман Галущенко. Основна тема розмови – ризики усунення ліцензованого українського персоналу від виконання обов’язків на окупованій росіянами Запорізькій АЕС, а також завершення строків експлуатації ядерного палива в реакторах станції.

Керівник делегації МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Зображення ілюстративне, з мережі Інтернет.

Герман Галущенко зауважив, що наразі від роботи на станції усунуто близько 400 висококваліфікованих, ліцензованих працівників: «Це персонал, який має ліцензію на виконання відповідних функцій. Очевидно, що ті, ким їх будуть замінювати, не матимуть ліцензії. І це, безумовно, вплине на роботу станції, а значить – на ядерну та радіаційну безпеку і в цілому функціонування об’єкта».

«Порівняно з тою кількістю персоналу, що має бути на станції, – це понад 10 000 людей, – зараз ми спостерігаємо суттєве скорочення, десь удвічі. Я буду порушувати ці питання під час наступного візиту на ЗАЕС і обговорювати з керівництвом станції, як вони планують замінити цей технічний персонал, який виконував важливі функції», – зазначив Рафаель Гроссі.

Коментуючи наявність технічних проблем на станції, генеральний директор МАГАТЕ зазначив, що ситуація на об’єкті є свого роду унікальною. «Ми ще не зустрічали ніде у світі такої ситуації, щоб атомні станції перебували у стані холодного зупину настільки довгий період часу. Тож з технічного погляду в нас є багато запитань», – зазначив Рафаель Гроссі.

Герман Галущенко своєю чергою акцентував на проблемах із завершенням строків експлуатації ядерного палива, завантаженого в енергоблоки ЗАЕС. «На жаль, скоро буде вже 2 роки окупації ЗАЕС. І кількість цих технічних питань зростає в геометричній прогресії. Зокрема, є питання щодо ядерного палива, яке експлуатується на станції. Термін його проектної експлуатації – 6 років – уже збігає. І питання, що далі робити? Треба ухвалювати рішення, які суттєво впливають на ситуацію з ядерною і радіаційною ситуацією на об’єкті», – пояснив міністр.

Рафаель Гроссі запевнив, що МАГАТЕ буде наполягати на проведенні максимально глибокої оцінки стану палива в енергоблоках експертами агентства. Очільник Міненерго наголосив, що розв’язати відповідні проблеми може виконання резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ, яка вимагає негайного звільнення росіянами окупованого об’єкта і передача ЗАЕС під контроль легітимного українського оператора.

Схожі публікації

Залишити коментар