Данія, Норвегія та Японія – партнери, що інвестують у перемогу України /// Denmark, Norway and Japan are partners investing in the victory of Ukraine

від Стожари

Підтримка України з боку дружніх країн є важливою для захисту справедливості та міжнародного права. Імперська і терористична Росія веде несправедливу та агресивну війну проти України, і країни-партнери України мають об’єднатися, щоб дати відсіч цій агресії.

Війна в Україні загрожує миру та безпеці в Європі та в усьому світі. Підтримка України з боку дружніх країн є важливою для стримування Росії та запобігання подальшій ескалації конфлікту. Данія, Норвегія та Японія є одними з країн, які рішуче засудили російську агресію проти України.

Варто пам’ятати, що війна в Україні – це не лише війна України, а й війна за свободу, демократію та міжнародний порядок. Дружні країни-партнери України відіграють важливу роль у цій війні, і їхня підтримка є ключовою до перемоги України.

Данія, Норвегія та Японія належать до активної частини країн, налаштованих на довготривалу підтримку України в умовах війни на виснаження, яку веде Росія. За два роки російської агресії ці держави продемонстрували готовність ламати власні пацифістські принципи та проявляти рішучість там, де це може стати прикладом для інших. Аналітичну статтю із зазначеної проблематики оприлюднив у березні 2024 Центр «Нова Європа», автором якої є Наталія Бутирська, асоційована старша аналітикиня Центр «Нова Європа». Редакція СТОЖАРИ підготувала тези зазначеного матеріалу й пропонує ознайомитися з викладом шанувальникам ресурсу.

Ці три держави – Данія, Норвегія і Японія – належать не тільки до лідерів іноземної державної допомоги Україні, але й першими серед інших країн впровадили довготермінові програми підтримки України та підтримали підписання двосторонніх угод у сфері безпеки. Згідно з даними Кільського інституту світової економіки, за сумою наданої Україні допомоги на державному рівні Данія, Норвегія та Японія відповідно, входять у першу десятку після ЄС, США, Німеччини та Великої Британії. Однак якщо вимірювати за долею ВВП країни-донора, то Данія знаходиться на 2 місці з часткою 2,4 відсотки, Норвегія на четвертому з часткою 1,7 відсотки, доля Японії становить 0,17 відсотки. В той час, як допомога Данії та Норвегії головним чином спрямована на військові потреби – четверте та шосте місце відповідно серед 31 країни-донора військової допомоги Україні, Японія перебуває на четвертому місці за розміром спрямованої бюджетної підтримки Україні.

Про внесок цих країн в Україні говорять набагато менше, якщо порівнювати з США, Німеччиною, балтійськими державами чи Польщею. А між тим, ці три країни цілком впевнено можна назвати партнерами, які заслуговують на окрему увагу.

Данія та Норвегія – з прицілом на довготермінову підтримку. Данія стала першою країною поза G7, яка підписала двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Данією терміном на 10 років. Згідно з укладеною угодою, країна надаватиме довгострокову військову підтримку Україні, яка спрямована на посилення військово-повітряних сил та протиповітряної оборони, морської безпеки, розмінування, розвитку технологій та безпілотників тощо. Окрім того, опікуватиметься підтримкою цивільної сфери та стійкості України, допомогою постраждалому від війни населенню, а також підтримуватиме реконструкцію та відновлення України.

Данія зіграла ключову роль у розблокуванні рішення надати Україні винищувачі F-16 та взяла на себе лідерство в авіаційній коаліції. Навесні 2023 року віддала своїх 19 гармат Caesar, щойно придбаних у французького Nexter (саме про це говорила прем’єр-міністерка Метте Фредеріксен, що її країна «віддала всю свою артилерію Києву) і це стало важливим поштовхом для формування коаліції з артилерії. Копенгаген виділив 4.9 млрд євро фінансової підтримки (не враховуючи підтримку через структури ЄС), з яких військова становить 4,5 мільярди. Станом на сьогоднішній день Данія відправила 16 пакетів військової допомоги. У березні 2023 року країна створила Український фонд, спрямований на довгострокове надання допомоги Україні на суму 8,5 млрд. євро з рівномірним розподілом коштів протягом 6 років (2023-2028).

Данія взяла під патронат Миколаїв та Миколаївську область навесні 2023 року і з того часу виділила кілька пакетів допомоги на суму 121 млн доларів на відновлення регіону. «Ми вже з данцями, як родичі», – зазначив очільник обласної військової адміністрації Віталій Кім, і це чітка характеристика залученості країни до відбудови регіону, який продовжує страждати від регулярних російських обстрілів.

Норвегія, зі свого боку, бере участь у трьох важливих коаліціях: морській, яку очолює разом із Великою Британією; у коаліції F-16 (пожертвує свої літаки та бере на себе навчання українського персоналу) та коаліції протиповітряної оборони (системи NASAMS успішно захищають українське небо). Наразі офіційний Осло також перебуває в процесі обговорення безпекової угоди з Україною. Норвезькі колеги в приватній розмові зазначили, що для їхніх політичних кіл сусідня держава є серйозним дороговказом у прийнятті власних рішень щодо підтримки України.

Норвегія одна з перших запровадила багаторічну стратегію в рамках Програми підтримки Нансена (названа на честь лауреата Нобелівської премії миру Фрідтьофа Нансена, який сто років тому проводив гуманітарну місію на території України під час Голодомору). Вона передбачає виділення 7,4 мільярдів доларів на період 2023-2027 років із рівним розподілом коштів для військової та цивільної допомоги України.

Це найбільша в історії Норвегії програма допомоги країні, яка перебуває у стані війни, та включає наступні напрямки: широка військова допомога (ППО, артилерійські боєприпаси, розвиток ВМС України разом з Великою Британією); цивільна підтримка діяльності держави та критично важливих сфер, таких як енергетика, ядерна безпека, охорона здоров’я невідкладна гуманітарна допомога 14,6 млн українцям та сусіднім країнам, які сильно постраждали від наслідків війни (зокрема Молдові).

Реальне усвідомлення російської загрози, зробило Норвегію надійним партнером України у боротьбі проти російської агресії. Норвежці, які завжди пишалися своєю репутацією «мирної нації», не тільки підтримують, але ще й критикують уряд за повільне, на їх погляд, ухвалення рішень щодо надання військової підтримки Україні. Данія і Норвегія єдині у своїй позиції, що російська війна проти України порушує міжнародне право і виступає найбільшим викликом політиці безпеки, як окремо кожної країни, так і європейської безпеки загалом. І в цьому вони, попри географічну відстань, сходяться з Японією.

Голос України в Азії. «Японії не потрібно зайвий раз пояснювати: інвестиції в безпеку України – це і інвестиції в безпеку Японії, бо ніхто зі світових лідерів так чітко не сформулював взаємозвʼязку між агресією РФ і потенційною агресією Китаю, як премʼєр Кішіда у своїй вже знаменитій фразі: Україна сьогодні – може бути Східна Азія завтра», – зазначила директорка Центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук під час 4-го Форуму Україна-Японія, який відбувся 15 березня у Києві.

Питання безпеки є одним з фундаментальних у двосторонніх відносинах двох держав, позаяк японська сторона чітко артикулює думку, що національна безпека в Європі не може розглядатися окремо від національної безпеки Східної Азії та загалом Азійсько-Тихоокеанського регіону. Російська агресія проти України породила поняття «комплексної національної безпеки», до якої входять енергетична, ядерна та продовольча безпека, а також економіка. Токіо усвідомлює глобальний вплив цих наслідків та активно підтримує Україну в пошуку шляхів їх вирішення.

Надзвичайний і повноважний посол Японії в Україні Кунінорі Мацуда під час Форуму підкреслив, що за ці «два роки невиправданої війни Україна та Японія відкрили по-новому одна одну, і наші відносини стали набагато ближчими, ніж коли в минулому». І тут немає перебільшення. Японія – одна з небагатьох азійських держав, яка надає надзвичайну підтримку Україні, як із точки зору фінансової та гуманітарної допомоги, так і дипломатичної. Під час минулорічного головування в G7 Токіо став головним промоутером України на усіх майданчиках групи та поза її межами, намагаючись підтримувати максимальну увагу до російсько-української війни. Запрошення на саміт у Хірошімі Президента Володимира Зеленського – вперше в історії України – дозволило не тільки сфокусувати увагу на її підтримці серед держав-учасниць G7, але й запрошених учасників, серед яких були провідні країни Азії – Індія, Республіка Корея, Австралія, Нова Зеландія та Індонезія.

Від початку повномасштабного вторгнення Японія уже надала важливу підтримку для економічної та фінансової стабільності України на суму понад 4,6 млрд доларів. Разом з Норвегією Токіо серйозно підтримав державний бюджет України на початку нинішнього [2024] року, спрямувавши 760 млн. доларів (465 млн доларів та 295 млн доларів відповідно) безповоротного фінансування в рамках проєкту Світового банку PEACE, що допомогло компенсувати частину соціальних (пенсії, зарплати медикам, учителям, працівникам ДНС) та оборонних витрат.

Японія, Данія та Норвегія від початку повномасштабного вторгнення серед лідерів підтримки України. Випробування американського лідерства породжує не тільки серйозне занепокоєння в різних кінцях світу, але й підштовхує малі та середні держави брати ініціативу на тих ділянках, де вони зможуть бути корисними.

Усі три держави [Японія, Данія та Норвегія] виявилися надійними партнерами України та підставили плече в момент, коли підтримка інших стала на паузу: і що стосується надання необхідного озброєння, і приєднання до чеської ініціативи з придбання артилерійських снарядів, і фінансування українського бюджету. Водночас, кожна з них підтверджує готовність бути з Україною, «скільки буде потрібно», але цілком конкретними діями та довготерміновими програмами підтримки. І це дійсно ставить їх у ряд тих, хто став надійним партнером, випробуваним війною.

Зреферовано

редакцією СТОЖАРИ

05.04.2024

Схожі публікації

Залишити коментар