Терористична Росія застосовує заборонену хімічну зброю проти українських оборонців. Світ, повинен припинити це варварство!

від Стожари

Terrorist Russia uses banned chemical weapons against Ukrainian defenders. The world must stop this barbarism!

Докази, зібрані українськими та міжнародними організаціями, свідчать про те, що терористична Росія використовує хімічні речовини, такі як сльозогінний газ CS та інші невідомі хімічні агенти, проти українських військових та мирних жителів. Зазначені дії становлять воєнний злочин та злочин проти людяності, за які варварська Росія має бути притягнута до відповідальності.

Систематичне застосування хімічної зброї свідчить про намір імперського Кремля завдати шкоди та страждань українському народу. Такі дії є актами тероризму, спрямованими на залякування та деморалізацію українського народу.

Світова спільнота має вжити рішучих заходів, щоб зупинити Росію та притягнути її до відповідальності. Міжнародні організації, такі як ООН, ОБСЄ та ОЗХЗ, повинні засудити дії людиноненависницької Росії та вжити заходів для їх припинення. Країни світу мають запровадити жорсткі санкції проти агресивної Росії та ізолювати її на міжнародній арені.

Дещо з історії протидії хімозброєнню. З метою протидії використанню хімічної зброї глобальної спільнотою була створена Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ, OPCW) – незалежна міжнародна організація, створена за підтримки ООН 29.04.1997 після набуття чинності Конвенції про заборону хімічної зброї, відкритої до підписання в січні 1993 року. Головні завдання – забезпечення контролю за дотриманням заборони на використання хімічної зброї, ліквідації її запасів, сприяння розвитку співпраці в галузі мирної хімії, надання допомоги державам у забезпеченні захисту від хімічної зброї, забезпечення нерозповсюдження хімічної зброї. OPCW стежить за дотриманням і виконанням Конвенції і встановлює умови для знищення хімічної зброї. Штаб-квартира організації розташована в Гаазі (Нідерланди). У 2013 Організація відзначена Нобелівською премією миру.

Хімічна зброя вперше почала застосовуватися під час Першої світової війни. Тоді військове використання хімічних речовин, таких як хлорин, фосген, гірчичний газ призвели до великих страждань та десятків тисяч смертей. Стрімкий розвиток та збільшення запасів хімічної зброї припали на часи Холодної війни, хоча використання її було підтверджене лише у кількох випадках. Вперше заборона на використання хімічної зброї була запроваджена у 1968 році, однак текст конвенції був затверджений лише 24 років по тому. В той же час, організація (OPCW) не має великих повноважень, аби змусити країни дотримуватися її вимог, окрім як повідомити про це Генасамблею ООН або Раду безпеки ООН. Дія Конвенції про заборону хімічної зброї не поширюється також на біологічну зброю – біо-агенти, такі як бактерії, віруси та грибки. Їхнє використання регулюється Конвенцією з біологічної зброї.

Повідомлення українських захисників про застосування хімзброї. Використання російським ворогом у варварській війні проти України небезпечних хімічних речовин стало системним, тенденція застосування тільки зростає, повідомляє Генштаб ЗСУ. Так, за березень 2024 мобільні групи угруповання сил і засобів підтримки та інші підрозділи Сил оборони зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів із вмістом небезпечних хімічних речовин, що на 90 випадків більше, ніж за попередній період.

У Генштабі відзначають, що «основним способом доставки є використання безпілотних літальних апаратів, переважно зі скидом гранат К-51 та РГ-ВО». Загалом Сили оборони України за період з лютого 2023-го по березень 2024 року зафіксували 1412 випадків застосування Російською Федерацією боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами. «Противник продовжує застосовувати боєприпаси, які містять небезпечні хімічні речовини, чим порушує Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення, а також закони та звичаї ведення війни», – резюмували в Генштабі.

Хімзброя РФії проти ЗСУ: що відомо і наскільки це небезпечно. Основними боєприпасами, які використовує проти ЗСУ ворог, стали хімічні гранати К-51, РГР, які містять газ «Сирень» — небезпечну хімічну речовину CS.

Що це за речовина? CS, він же 2-хлоробензальмалононітрил або іритант, є бойовим отруйним газом подразнюючої дії на основі хлорпікрину. Під час Першої світової війни німецькі війська використовували концентрований хлорпікрин проти сил Антанти, як сльозогінний газ. Ця хімічна речовина всмоктується в організм під час дихання, ковтання та через шкіру.

Хоч ця речовина не така небезпечна, як інша хімічна зброя, проте викликає блювоту, запаморочення, сильне запалення очей, носа, горла, дихальних шляхів, конвульсії. Також іритант викликає втрату свідомості та вражає шкіру. Усі симптоми виникають раптово, а при отруєнні у великій концентрації людина вмирає за лічені хвилини. Російські окупанти використовують CS при спорядженні ним ручних гранат, які скидають на українські позиції з безпілотників.

Важливо зазначити, що фактично використовувати хімзброю ворог почав ще у перші місяці 2022 року. Це було зафіксовано під час штурму «Азовсталі». За оцінкою українських експертів, загалом же використання такої зброї багато про що каже: росіяни йдуть на подібний крок із відчаю, коли їм не вистачає конвенційних засобів ураження, щоб захопити якусь позицію. Чи багато такої зброї у ворога? Так, багато, оскільки вона масово не використовувалась протягом десятків років.

Водночас, офіцер розрахунково-аналітичного центру (ЗСУ) Дмитро Сергєєнко запевняє, що всі докази про використання Росією неконвенційного озброєння в ході бойових дій збираються, а матеріали — передаються для висвітлення. «Групи радіаційно-хімічної розвідки (РХБЗ) присутні на всіх ділянках фронту. При отриманні інформації про застосування хімозброєння, вони висуваються на місце. За можливості взагалі там фізично знаходитись, відбираються проби, проводиться експрес-аналіз на місці», – акцентував Д. Сергєєнко.

Зарубіжні ЗМІ про застосування хімзброї людиноненависницькою РФією. Зокрема, у суботу 06.04.2024, у розслідуванні The Telegraph повідомлено, що Російська Федерація влаштовує протиправні хімічні газові атаки проти військовослужбовців Збройних сил України й за останні місяці ця практика стала систематичною.

Видання наводить слова українських військових, які стверджують, що регулярно зазнають атак із невеликих безпілотників, які скидають сльозогінний газ та інші хімічні речовини. Так, старший лейтенант Слава, підрозділ якого дислокується біля міста Лиман у Донецькій області, розповів, що деякі українські підрозділи в його районі зазнають «майже щоденних» газових атак.

Одну з таких газових гранат надала The Telegraph для перевірки Ребека Мачоровскі – американський бойовий медик і кваліфікована медсестра, яка служить в українській армії. Спочатку гранату вилучили бійці 53-ї механізованої бригади – однієї з бригад, у якій вона служить.

«Мої хлопці знайшли її під час обстрілу, адже ніхто не вірив, що їх атакують із застосуванням хімічної зброї», – розповіла Мачоровскі. Експерт з хімічної зброї та колишній керівник лабораторії Організації із заборони хімічної зброї Марк Майкл Блюм підтвердив, що знайдений боєприпас був газовою гранатою K-51, яка зазвичай наповнена сльозогінним газом.

Крім цього, Р. Мачоровскі розповіла, що минулого року була присутня на одному інциденті, спричиненому, як вона підозрювала, ціаністим воднем. Це смертоносний безбарвний газ, який Захід використовував як хімічну зброю під час Першої світової війни. За її словами, російський безпілотник скинув на військових у Донецькій області два боєприпаси з невідомим газом, який мав «аромат подрібненого мигдалю». Також надходили повідомлення про використання хлору та хлорпікрину – речовини, яка зазвичай використовується як пестицид і застосовувалася як хімічна зброя під час Першої світової війни німецькими військами.

Офіційно українські військові стверджують, що з початку повномасштабного вторгнення російські війська здійснили 626 газових атак. Проте Ребека Мачоровскі стверджує, що це «суттєва недооцінка». Ігор, командир української розвідувальної групи, що дислокується поблизу прифронтового міста Часів Яр у Донецькій області, розповів: «Майже на кожну позицію на нашій ділянці фронту скидали по одній-дві газові гранати на день».

Реагування України на застосування ворожою Росією хімзброї: юридичні аспекти.

  • Юрист-міжнародник Борис Бабін у коментарі одному з агентств ЗМІ найперше наголосив, що застосування агресором хімічної зброї є безперечним воєнним злочином: «… застосування отрути або отруєної зброї, застосування задушливих, отруйних газів та всіх аналогічних рідин, матеріалів чи засобів Римським статутом віднесено саме до воєнних злочинів. Цю заборону містять й Гаазькі та Женевські конвенції та звичаєве міжнародне право». Міжнародний кримінальний суд, українські правоохоронці та їх іноземні колеги, продовжує пан Бабін, відповідно до механізму універсальної юрисдикції, мають щодо цих злочинів безперечну юрисдикцію. «Звісно, для інтенсифікації відповідної правової роботи Україні не завадить нарешті ратифікувати Римський статут», – підкреслив він. Зазначені злочини не мають строку давності та передбачають найсуворіше покарання, включно з довічним ув’язненням. «Ключове тут на мою думку — це вчасне проведення необхідних судових експертиз та відповідна база свідків», – додав Борис Бабін. Чи робить це «ключове», на якому акцентує наш експерт, Україна? Так, необхідні факти та докази збираються, документуються, вивчаються…
  • Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич, виступаючи на 105-й сесії Виконавчої ради Організації із заборони хімічної зброї, яка пройшла 7 березня [2024], зазначив, що окупанти в Україні стрімко збільшують обсяг і розширюють географію використання токсичних хімікатів: «Лише у 2024 році (йдеться про період з 1 січня по 1 березня) ми зафіксували 346 випадків застосування токсичних хімічних речовин – це з боку РФ 6 порушень конвенції на день. Мета — отруєння військовослужбовців ЗСУ та виштовхування їх з укріплених позицій». За словами посла, станом на 1 березня 2024 року розслідуються 1060 випадків застосування хімічних речовин Росією. «Наразі підтверджено 72 факти такого використання. Станом на лютий 2024 року – 946 випадків надання медичної допомоги українським військовослужбовцям у зв’язку з отруєнням невідомою речовиною, що сталися в районах бойових дій, зареєстровані в закладах охорони здоров’я України», – сказав пан Карасевич.
  • Данило Кубай, перший секретар постійного представництва нашої держави при міжнародних організаціях у Відні, запевняє, що Київ постійно закликає міжнародну спільноту відреагувати, і не лише політичним засудженням, на застосування РФ хімзброї проти українських захисників. «Попри численні докази, в тому числі продемонстровані самою Росією, Кремль продовжує поширювати свої неправдиві наративи, продовжує звинувачувати всіх, крім себе, у порушенні заборони хімічної зброї», – заявив Д. Кубай, навівши кілька прикладів, коли російські військові самі визнавали застосування хімічної зброї проти українських військ.

Коли Росія почне відповідати? Вітчизняні й зарубіжні експерти визнають, що на жаль, тут перспективи туманні. В сучасній історії є безліч прикладів, коли ніхто ні за що не відповів. Згадаймо хоча б Сирію, де влада Асада за підтримки Путіна неодноразово застосовувала хімічну зброю проти мирного населення. Численні фото та відео злочинів, на яких люди, як риби на березі, хапали повітря ротом і не могли надихатися, в яких йшла піна з рота і вони помирали — облетіли весь світ. В одному лише місті Дума (неподалік Дамаска) у серпні 2013 року через хіматаку загинуло понад 1400 осіб [цей інцидент вважається найбільшим випадком застосування хімічної зброї у XXI столітті]… І по теперішній час далі «глибокої стурбованості» міжнародної спільноти справа, по суті, так і не дійшла. Непокараний режим Асада продовжує керувати Сирією.

«Про рівень «компетентності» Організації із заборони хімічної зброї говорить лише один факт: 7 липня минулого року ОЗХЗ повідомила про знищення всіх запасів хімічної зброї у світі. Незважаючи навіть на доведені факти використання РФ цієї зброї проти України», – обурюється політичний експерт Євген Савісько. Відтак, наголошує він, щоб розраховувати на ефект, час уже змінювати міжнародні структури. А надто такі як ООН, OPCW та інші. Самими лише «реформами на словах» нічого не вирішити.

«Вся система міжнародної безпеки застаріла. Наші партнери обмежуються констатацією фактів та гнівними тирадами. Жодних реальних дій проти рашистських злочинів вони не застосовують. Схоже, що на Заході зрозуміють, наскільки реальна загроза, лише тоді, коли російські боєприпаси, начинені хімічною отрутою, почнуть вибухати на території їхніх країн», – сумно констатує Є. Савісько.

При підготовці використані експертні матеріали з вебресурсів: Національної академії наук України, BBC, The Telegraph, The Guardian, The New York Times, Укрінформ.

Матеріал підготував Євгеній Захарчук,

інженер-хімік, науковий працівник (за сприяння Західного наукового центру НАНУ і МОНУ, ГО “Україна-Європа-Світ”)

08.04.2024

Схожі публікації

Залишити коментар