У Росії є дефіцит зброї, тому паузи їм давати не можна − Зеленський

від Стожари

Зеленський під час брифінгу в естонському Талліні у відповідь на питання, чому всі говорять про те, що пауза у війні піде лише на користь Росії, адже зниження бойових дій і пауза на фронті могли б піти і на користь Україні − зокрема у питанні накопичення зброї.

Що стосується паузи… Пауза на полі бою на території України − це не є пауза у війні. Це не говорить про те, що це припинення війни, і це не веде до політичного діалогу з РФ чи з кимось іще. Ця пауза буде тільки допомагати РФ. Чому? Бо ми розуміємо обсяги − скільки чого вони виробляють сьогодні. Ми знаємо, скільки вони виробляють дронів, артилерії на добу. І ми бачимо, чого їм не вистачає, і що у них великий дефіцит із дронами і з артилерією. Великий дефіцит. Із ракетами теж“.

Він підкреслив, що не випадково Росія має великі закупки “Шахедів” з Ірану, а також намагається домовитися про поставки ракет. Не випадково РФ отримала уже “більше мільйона артилерійських снарядів” від Північної Кореї, а також “деякі ракети”.

Чому вони це роблять? Бо вони не встигають. Бо їх склади були порожніми після початку повномасштабного вторгнення в Україну. Тоді вони прийшли усією навалою і з великою кількістю всього, що у них було накопичено, а зараз… ця пауза − ще раз кажу − це не просто заморожений конфлікт, це просто пауза, яка допоможе агресору. Вони не встигають“.

Він додав, що журналіст правий − “світ теж не встигає наповнювати склади України“. Але, тим не менше, за словами президента, світ допомагає Україні, а в Росії зараз є дефіцит.

І ми бачимо, як цей дефіцит впливає на їх стійкість на полі бою. Дати паузу? Ризикнути? Дати 2, 3 роки Росії? Ну, вона потім може переїхати нас. Ми би так не ризикували. І, слава богу, що все це вирішується на території України і тому пауз на користь Росії точно не буде“, − підсумував Зеленський.

За даними Reuters від початку грудня, держави-члени Європейського Союзу передали Україні лише 480 тисяч з обіцяного мільйона артилерійських снарядів до весни 2024 року.

Так, на початку грудня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус нагадав свою попередню заяву про те, що ЄС не зможе передати Україні мільйон боєприпасів до весни 2024 року, але пообіцяв, що ситуація покращиться.

Водночас офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що станом на кінець грудня Україні поставили більше 300 тисяч боєприпасів, 3300 ракет було доставлено з існуючих запасів.

Ми також маємо щонайменше 180 тисяч снарядів, на які вже розміщено замовлення станом на кінець грудня, і ця кількість збільшується згідно з контрактами“, – пояснив він.

Разом з тим, у Єврокомісії вважають, що країни ЄС зможуть виробити мільйон боєприпасів для України до весни цього року попри те, що наразі процес загальмувався.

Про це заявила речниця Європейської комісії з питань оборонної промисловості Йоханна Бернсель на брифінгу в Брюсселі у четвер.

Європейська промисловість вже має виробничі потужності, які значно перевищують мільйон артилерійських снарядів, і ми досягнемо цієї мети до весни“, – зазначила вона.

Схожі публікації

Залишити коментар