«Сенсу в переговорах з Гітлером не було. І з Путіним немає сенсу говорити», – 99-річний словацький ветеран Сімко

від Стожари

«There was no point in negotiations with Hitler. And there is no point in talking with Putin», – 99-year-old Slovak veteran Simko

Геноцидна війна Росії в Україні – це виклик не лише Україні, але й всій Європі. Якщо імперська Росія переможе, це буде поразкою для демократії та свободи. Підтримуючи Україну, цивілізований світ захищає цінності, на яких ґрунтується Європа.

Громадська думка європейців може відігравати важливу роль у тому, щоб змусити уряди вжити заходів. Коли люди вимагають від своїх лідерів вжити жорсткіших санкцій проти варварської Росії та надати більше допомоги Україні, це змушує їх діяти.

Навіть незначні дії європейців можуть мати велике значення. Разом можна допомогти Україні перемогти у цій війні та захистити цінності, які ми всі – цивілізований світ – поділяємо.

Менш ніж за дві доби у Словаччині зібрали понад 1 млн євро на купівлю снарядів для України. Кампанію зі збору коштів ініціювали по тому, як словацький уряд відмовився підтримати ініціативу Чехії зі збору коштів та пошуку боєприпасів для України. «Маємо викинути Путіна з України. Ми повинні завдати йому поразки», – каже Отто Сімко, ветеран словацького національного повстання проти нацистів 1944 року, який пережив Голокост. Йому 99 років, і він допоміг почати кампанію, що кинула виклик урядовій політиці, повідомляє BBC.

«Я пережив Другу світову війну. Я воював під час цієї війни. І скажу вам: сенсу в переговорах з Гітлером не було. І з Путіним немає сенсу говорити», – розповів він ВВС у Братиславі. Випадкова розмова словацького ветерана з журналістом і філософом народила ідею спробувати задонатити гроші для допомоги Києву.

Ініціатива дозволяє словакам діяти в обхід політики популістсько-націоналістичного уряду Роберта Фіцо, який прийшов до влади в жовтні минулого року, а під час виборів заявляв, що «не дасть Україні жодного снаряда».

Як проросійський лідер Словаччини Фіцо став на бік України. Впродовж останніх місяців українським воякам доводиться захищати фронт від наступу росіян в умовах браку снарядів, ракет та засобів ППО. Коли Чехія оголосила про ініціативу пошуку снарядів для України на світовому ринку та почала збирати кошти на це, до неї приєдналися 20 країн. Але Роберт Фіцо навідріз відмовився. Словацький прем’єр вважає, що західна політика з надання зброї Україні лише затягує конфлікт, і що Києву краще скласти зброю і домовитися про мир з Москвою.

Ініціатива зі збору коштів, розпочата за допомогою Отто Сімко, дала можливість словакам, незгодним із думкою прем’єра країни, допомогти Україні. Від вівторка до п’ятниці [матеріал BBC оприлюднений 19.04.2024] понад 32 тисячі словаків задонатили більше 2 млн євро, які підуть безпосередньо у фонд чеської снарядної ініціативи.

«Ми дійсно приємно вражені силою підтримки», – каже Зузанна Іжакова з ініціативи «Мир для України», що співпрацює із чеським фондом допомоги Україні. «Це ознака спротиву словаків внутрішній та закордонній політиці Роберта Фіцо», – заявила вона ВВС. Кампанія проходить під гаслом «Якщо уряд не може – зможемо ми». Активісти продовжать збирати кошти навіть зараз, коли попередню мету – зібрати 1 млн євро – вже досягли і перевищили.

Сам Фіцо поки що ніяк не коментував успіх цієї ініціативи. Але міністр оборони Роберт Калінак заявив місцевому телеканалу, що Словаччина – демократія, і словаки можуть робити, що хочуть. А уряд, за його словами, натомість надаватиме Києву іншу допомогу, наприклад, із розмінуванням.

Чеська збройна ініціатива передбачає, що Прага діятиме лише як посередник, який може покладатися на великий досвід та зв’язки в галузі торгівлі зброєю ще від часів Холодної війни, а також на гроші від ЄС та НАТО, щоб подолати «снарядний голод» в українській армії.

Схожі публікації

Залишити коментар