Центр «Нова Європа» здійснив п’ятий адвокаційний візит до Франції та провів у Парижі ІІІ Форум UA-FR

Команда Центру “Нова Європа” (ЦНЄ) завершила черговий адвокаційний візит до Франції, що став п’ятим з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Він був здійснений у партнерстві з ICUV (International Centre for Ukrainian Victory) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

В ході нього пройшли зустрічі  із радниками президента Макрона в Єлісейському палаці, з профільними представниками Міноборони Франції та Генштабу, а також із представниками Міністерства фінансів. 

Окремою частиною візиту до Парижу став ІІІ Форум Україна-Франція. Він був організований ЦНЄ і Французьким інститутом міжнародних відносин (IFRI) за підтримки Міністерства закордонних справ Франції, повідомляють організатори.

За словами директорки «Нової Європи» Альони Гетьманчук, команда ЦНЄ намагалась разом знайти відповіді на питання, як швидше та ефективніше створити “коаліцію рішучих”. Саме так Альона Гетьманчук назвала на наступний день після заяв Макрона коаліцію країн, які з подачі Франції мають відкинути політику самостримування і “з усіх сил почати топити за перемогу України, а не якісь гібридні форми крихкого миру”.

«Не на всі питання поки знайшли відповіді. Зокрема, поки досі не дуже зрозуміло,яким чином амбіції Франції будуть підкріплені відповідними ресурсами. Тим паче, що щодо конфіскації російських активів – одного з топ-пріоритетів нашого візиту і чи не єдиного великого питання, де ми ще не порозумілись з Парижем – вони й надалі залишаються вкрай обережними», – зазначила Альона Гетьманчук. «Надали їм завдяки партнерам з ICUV – International Centre for Ukrainian Victory аргументи, чому варто конфіскувати принаймні ті 5 млрд євро прибутків за 2022-2023 роки, які вже можна було б витратити на військову допомогу України», додала пані Гетманчук.

Багато говорили про нагальні потреби як-то потреби в посиленні протиракетних спроможностей України. Дуже конкретно ставили питання про можливість задіяти французьку SAMP-T, яка базується і в Румунії.

6 квітня партнери Центру “Нова Європа” організували на вулицях Парижа серйозне ралі “Make Russia pay”.

Також Центр “Нова Європа” спільно з Французьким інститутом міжнародних відносин (IFRI) 4 квітня 2024 року року провів ІІІ Форум «Україна-Франція» у Парижі.

На одному майданчику зібрались майже 500 учасників для обміну думками між урядовцями, парламентарями, незалежними експертами, котрі опікуються військовими, політичними, безпековими, економічними та енергетичними проблемами, спільними для України, Франції та Європи загалом. 

Організатори висловили вдячність Міжнародному фонду «Відродження» за підтримку міжнародних адвокаційних зусиль Центру «Нова Європа».

Франція має всі шанси стати не лише опорою “коаліції рішучих” у Європі, але й по праву її очолити. Пані Альона Гетьманчук, директорка Центру “Нова Європа” заявила:

Ми в Україні дуже високо цінуємо і дуже вдячні за нові рішучі підходи, озвучені президентом Франції Макроном. Підходи, які чітко демонструють: для того, аби росія не виграла війну, потрібні заяви та рішення, здатні змінювати стратегічну калькуляцію Путіна. Вже саме припущення щодо залучення військових контингентів коаліції рішучих здатне змінити цю калькуляцію, а отже – змінити хід війни“.

На думку Жана-Ноеля Барро, Міністра-делегата у європейських справах, Міністерства Європи та закордонних справ Франції:

“Україна спромоглася здійснити значну кількість реформ, в тому числі у досить складних сферах. І сила цієї динаміки є найкращою козирною картою для вступу України в ЄС. Її потрібно зберігати, щоб здійснити подальші кроки”.

Дмитро Кулеба, Міністр закордонних справ України зазначив:

“Кожного дня у мене одна тема для розмов – це системи ППО Patriot. Іноді від колег, які підтримують Україну, доводиться чути, що це складно. Я впевнений, якби вони одну ніч провели в Харкові, зранку задача знайти батарею Patriot, видавалася б їм менш складною, ніж вона є зараз”.

Журналіст “Голосу Америки” Остап Яриш поспілкувався з очільницею громадянської мережі “ОПОРА” Ольгою Айвазовською, яка була серед представників України в ході цього адвокаційного візиту, та розпитав її як у Франції реагують на заяви президента Макрона про можливість відправлення військових в Україну.

Під час заходу упродовж трьох тематичних панелей урядовці та незалежні експерти обговорили:

  • Як Україна може виграти «війну на виснаження»?
  • Армія, еліти, суспільство: чи можна зруйнувати «священний союз»?
  • Велика євроатлантична угода для України: перспективи вступу до ЄС та НАТО.

В ході цього заходу із ключовими промовами виступили Дмитро Кулеба, Міністр закордонних справ України,  Жан-Ноель Барро, Міністр-делегат у європейських справах, Міністерство Європи та закордонних справ Франції.

Крім того, серед спікерів були:

  • Бріс Рокфей, Директор із питань континентальної Європи, Міністерство Європи та закордонних справ Франції
  • Ростислав Огризко, Директор Першого територіального департаменту (країни Європи), Міністерство закордонних справ України
  • Девід Цвах, Директор з європейських справ, Міністерство Європи та закордонних справ Франції
  • Бенджамін Хаддад, Голова, Група дружби «Франція-Україна», Національні збори Франції
  • Вадим Омельченко, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції
  • Мануель Лафон Рапнуй, Голова політичного планування, Міністерство Європи та закордонних справ Франції

Більше інформації про попередні форуми Україна-Франція можна знайти на сторінці «Нової Європи» за посиланнями: І Форум Україна-Франція (10 лютого 2022 року) та ІІ Форум Україна-Франція (10 березня 2023 року).

Схожі публікації

Залишити коментар