Україна та США домовились співпрацювати у виявленні злочинів Росії проти культурної спадщини України

від Стожари

Ukraine and the United States agree to cooperate in identifying Russia’s crimes against Ukraine’s cultural heritage

Притягнення варварської і терористичної Росії до відповідальності є важливим для того, щоб запобігти майбутнім злочинам проти культури та людства. США мають значний досвід у розслідуванні та документуванні воєнних злочинів, що може бути дуже корисним для України.

Співпраця з США допоможе Україні притягти Росію до відповідальності за злочини проти української культури. Збереження української культурної ідентичності є важливим для того, щоб Україна залишалася вільною та незалежною країною.

Представники Міністерства культури та інформаційної політики України провели зустріч з делегацією Федерального бюро розслідувань США. Зустріч присвятили співпраці країн у боротьбі зі злочинами РФії щодо культурної спадщини України. Йшлося також про створення спільної оперативної групи за участю правоохоронних органів, а також про навчання українських фахівців американськими колегами, про це 19.02.2024 інформував сайт міністерства.

Серед учасників зустрічі з американської сторони: представники Офісу аташе з правових питань ФБР у Києві та представники команди ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва. Через повномасштабне вторгнення росії близько 20 % українських територій опинились в тимчасовій окупації. Серед іншого, наслідком цього стала втрата контролю над культурними цінностями на цих територіях. «Коли ми повернули Херсон та зайшли у музейні установи, зокрема у Херсонський художній музей, ми побачили, що з 13 тисяч експонатів там залишилося лише 3. Що відбувається на територіях, які, на жаль, окуповані вже 10 років, ми можемо тільки здогадуватися. Статус майже 85 тисяч цінностей культури невідомий», – розповів Ростислав Карандєєв.

«Ми знаємо, що ви можете нам допомогти, і не тільки на території США. Важливо, щоб у разі вивезення наших цінностей з території росії, митні служби по всьому світу були обізнані й належним чином реагували. Ми розраховуємо на вашу підтримку», – додав Ростислав Карандєєв. Наразі Україна працює над оцифруванням музейного фонду та створенням електронних реєстрів музейних цінностей.

Під час обговорень представники ФБР висловили готовність разом із українськими чиновниками захищати та берегти культурну спадщину України в умовах конфлікту, а також надавати допомогу. Команда ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва – спеціалізована група, яка займається протидією злочинам, пов’язаним з мистецтвом, включаючи злочини проти культурної спадщини. З 2004 року команда спеціалізується на боротьбі з мародерствами під час збройних конфліктів, масовими злочинами. За допомогою команди ФБР з боротьби зі злочинами у сфері мистецтва, ФБР продовжуватиме співпрацювати та надавати навчання з метою збереження культурної спадщини України.

Схожі публікації

Залишити коментар