Вже понад 5 тисяч українських біженців у Франції отримали психологічну допомогу від професіоналів Ecoute Ukraine

Асоціація українських психологів у Франції Ecoute Ukraine була створена весною 2022 і 10 травня цього року відзначатиме другу річницю своєї діяльності. За цей час понад 5000 українських вимушених переселенців отримали від цих волонтерів психологічну допомогу у Франції.

Анна Архипова з початку 2014 року як психолог допомагає українцям справлятися з наслідками війни. Вона є співвласницею благодійного фонду «Оновлена Україна» та засновницею й президентом асоціації Ecoute Ukraine, що входить до Об’єднання українців Франції (UUF).  

Журналістка “Стожарів” поспілкувалася із пані Архиповою, спробувавши визначити основні категорії проблем, що турбують українських вимушених переселенців та способи їх подолання.

На сьогодні члени асоціації це майже півсотні психологів-волонтерів. Протягом цих двох років вони постійно надають допомогу українцям, що намагаються прилаштуватися до життя у Франції після того, як вимушені були покинути свої домівки через зухвалу агресію сусідньої держави.

Кількість членів асоціації наразі справляється з тим обсягом запитів про допомогу, що поступають. Але, безумовно, Ecoute Ukraine відкрита до співпраці й буде рада прийняти в своє коло інших професіоналів по наданню психологічної підтримки!

Наразі, українці, можуть отримати професійну психологічну підтримку Ecoute Ukraine, зателефонувавши на ГАРЯЧУ ЛІНІЮ.

Крім того, діяльність асоціації має й інші формати діяльності :

  • проводяться онлайн-тренінги на різноманітні тематики (хронічний стрес, партнерські стосунки; “я відкриваю себе”, потенціал та підтримка, ефективне спілкування, важливість обіймів);
  • окремим проектом є майстер-класи з арт-терапії (зокрема, для молодших діток);
  • також у різних розважальних та ігрових форматах пропонується психологічна підтримка підлітків;
  • надаються цикли індивідуальних терапевтичних консультацій для дорослих;
  • проводяться групи підтримки в жіночому колі.


 Анонси всіх подій та номер гарячої лінії публікуються та розповсюджуються, крім іншого, на сторінці UUF, партнерами асоціації, в соцмережах та “сарафанним радіо”.

Крім того, інформація про можливість психологічної підтримки Ecoute Ukraine надана більшості медичних та освітніх закладів Франції. Анна Архипова зазначила, що її асоціація “дружньо спілкується” з Версальською академією наук, і завдяки тому українські діти, що навчаються у французьких школах мають інформацію про можливість психологічної підтримки. Й з іншого боку – усі заклади проінформовані, тож самі педагоги можуть звернути увагу на психо-емоційний стан дитини й залучити для вирішення ситуації професіоналів Ecoute Ukraine.

“Стожари” запитали у очільниці Асоціації українських психологів у Франції: Які психологічні проблеми є найрозповсюдженішими серед українських біженців? Напевно серед них ПТС, втрата стабільності та випадки шкільного булінгу?

“Стожари”: А чи можуть до вас звертатися за підтримкою українські біженці, якщо їх стан не є “трагічним”, якщо людина не знаходиться на межі психо-емоційного виснаження, але їй потрібна порада спеціаліста, якщо вона потребує звичайної психологічної консультації? 

Крім того, пані Архіпова пояснила, що при необхідності, людина, що звернулася за допомогою, звичайно може й поміняти психолога. Це нормальна практика, тому що люди не завжди співпадають характерами, а в цьому випадку дуже важливо щоб була довіра, порозуміння та душевний комфорт у спілкуванні.

Список категорій проблем, які доводиться вирішувати психологам при допомозі українським вимушеним переселенцям є досить обширним:

  • це люди, які пережили окупацію, бомбардування і вуличні бої, вирвалися із жахів війни, бачили нелюдську жорстокість;
  • це люди, які боляче переживають втрату близьких; 
  • це люди, які хочуть зберегти порозуміння у родині, що розлучена тисячами кілометрів;
  • це люди, для яких полишення домівки стало фактичним перекресленням років праці (коли з двома вищими освітами ти вимушений працювати прибиральницею);
  • це люди, які впадають в депресію, через втрату “грунту під ногами”, невизначеність майбутнього, втрату мрій і цілей;
  • це люди, яким важко самостійно справитися з випробуваннями життя біженця (відсутність мови, складний пошук роботи, житла, оформлення документів й узгодження купи адміністративних питань); 
  • це люди, діти яких стикнулися із булінгом у навчальних закладах;
  • та багато інших питань.

Проте, як то кажуть “допомогти(вилікувати) можна лише тому(того), хто усвідомлює, що він потребує підтримки”. 

“Стожари” звернулися до Анни Архіпової за порадою: Як діяти тим родичам (друзям), які бачать, що близька людина у депресії? Адже часто такі люди відмовляються від підтримки і навіть чинять спротив тому, замикаються. Така людина ж сама не підключиться до вашого онлайн-семінару. Часто така ситуація спостерігається з підлітками – як перебороти їх закритість у власних негативних переживаннях?

“Стожари”: Зрозуміло, що допомога в онлайн-форматі це дуже важливо. Але щодо спілкування в живому форматі, по яких регіонах Франції організовуються та проводяться ваші терапевтичні події, зокрема й для підлітків?

Деякі масштабні події Ecoute Ukraine організовувала за підтримки французьких асоціацій:

Діяльність асоціації включає в себе й масштабну роботу по підвищенню кваліфікації самих психологів, ця професія це постійний шлях навчання. Отже й для самих психологів, що стали вимушеними переселенцями, це є важливою підтримкою, наголосила Анна Архипова:

“Стожари”: У контексті того, які часом страшні і жахливі історії вам доводеться чути від біженців, хотілося б поставити наступне питання. Як відомо, з 24 лютого 2022 року правоохоронці документують воєнні злочини російських окупантів на території України, це розслідують Нацполіція, СБУ, ДБР, НАБУ, процесуальне керівництво здійснює Офіс Генпрокурора. До фіксації злочинів долучилися також й громадські організації (серед них зокрема, Коаліція правозахисників – “Україна. П’ята ранку/Ukraine. Five AM Coalition”, “Трибунал для Путіна“, Truth Hounds, Центр прав людини ZMINA, проект Свідчить Україна, платформа “Свідок“). Всі докази цих злочинів мають потім передати до Міжнародного кримінального суду (МКС). Докази воєнних злочинів рф також збирають і європейські країни – зокрема, Європол збирає свідчення українських біженців.     

Крім того, й низка журналістів зі свого боку також “полюють” на персональні історії жертв цієї війни, розпитують біженців. Вони зазанчають, що зарубіжних читачів не цікавлять внутрішні проблеми України, але їх чіпляють і торкають емоційно індивідуальні долі і трагедії пережиті нашими людьми. 

Як ви вважаєте, можливо до таких проектів варто залучати й психологів? Чи готові ваші спеціалісти брати участь у таких інтерв’юваннях постраждалих задля правоохоронних органів? І чи варто, на вашу думку, доносити ці людські історії до читачів зарубіжної преси?

“Стожари”: На жаль, закономірною і природньою реакцією на жорстоку і зухвалу агресію росії є ознаки нездорової радикалізації суспільно-політичних поглядів в українському суспільстві, але це може стати руйнівним фактором для самої нашої держави  (адже в природі будь-яка крайність веде до саморуйнації). Крім того, очевидно, що зовнішні вороги легко можуть маніпулювати та влаштовувати провокації. Як психолог, чи вважаєте ви, що наш народ, наша багатостраждальна Нація, так само як і окрема особистість, по завершенні цієї війни матиме ознаки загального посттравматичного синдрому? 

“Стожари”: На вашу думку, чи реально на загальнодержавному рівні виробити стратегію і втілити комплексний проект по психологічному оздоровленню нації? Так щоби він, звісно, охоплював і інформаційну політику держави і освітню сферу, з урахуванням коректив, пропозицій та розробок саме психологів.

Підсумовуючи, від “Стожарів” хочеться висловити сподівання, що психологи (як професіонали своєї сфери) та діаспоряни (як рідна душа) – зможуть виступити для України саме тією силою, що матиме необхідний емоційний ресурс, щоб проявити достатньо розуміння та тепла, аби заспокоїти і зцілити наш соціум. 

Висловлюємо безмежну вдячність Ecoute Ukraine та усім психологам-волонтерам, люди, які в найпохмуріші часи здатні поділитися теплом своїх сердець, варті захоплення!

Нагадаємо. раніше  журналістка “Стожарів” також поспілкувалася із Володимиром Когутяком віце-президентом у Об’єднання українців Франції (Union des Ukrainiens de France, UUF)

Схожі публікації

Залишити коментар