Академія наук США за підтримки благодійних організацій створила фонд науки й інновацій для України

від Стожари

The US Academy of Sciences, with the support of charitable organizations, created a science and innovation fund for Ukraine

Війна варварської і розлюдненої Росії в Україні призвела до значних руйнувань наукової інфраструктури, а також до відтоку наукових кадрів. Підтримка з боку зарубіжних партнерів може допомогти зберегти науковий потенціал України, збереження якого є ключовим фактором для її майбутнього розвитку та відновлення.

Наука є рушієм інновацій, які необхідні для економічного розвитку та процвітання. Підтримка української науки може допомогти країні розробити нові технології та продукти, які будуть конкурентоспроможними на світовому ринку. Зазначене може сприяти створенню нових робочих місць та підвищенню рівня життя в Україні.

Національна академія наук США оголосила про створення нового багатомільйонного спільного фонду науки та інновацій для України, спрямованого на підтримку економічного відновлення країни у військовий час. Фонд створений за підтримки Simons Foundation і Chan Zuckerberg Initiative та інших американських благодійних організацій та має розмір близько $8 млн. У роботах з його створення також бере участь ETH Zürich, інформує сайт НАН України.

Фонд надаватиме гранти приватним особам й організаціям на основі їхніх заслуг для проведення низки заходів, зокрема:

  • семінарів для вирішення наукових питань, критично важливих для довгострокового оновлення України;
  • двосторонніх і багатосторонніх ініціатив із розвитку практики наукової політики.

Також передбачається підтримка інститутів з пріоритетних науково-технічних тем, що сприятимуть майбутньому України; стипендій і дослідницьких грантів для підтримки наукових обмінів на початку та всередині кар’єри; тренінгів з комерціалізації наукових досліджень.

Передбачається, що в його складі будуть грантові фонди для підтримки участі українських дослідників у міжнародних наукових дослідженнях. Зазначено, що Фондом управлятиме Секретаріат, що базується в Національній академії наук США, який залучатиме партнерів в Україні, додаткові кошти, керуватиме процесом розгляду заявок, розподілятиме й контролюватиме витрати фонду, а також оцінюватиме вплив та ефективність його діяльності.

Схожі публікації

Залишити коментар