Російські фейкові вкидання в інформпростір тривають 

Заступник постійного представника Росії при ООН у Женеві Олександр Алімов розмістив у своєму мікроблозі Twitter фейк про те, що на Донбасі “внаслідок обстрілів українських сил загинула дитина”. При цьому дипломат прикріпив фото дівчинки, вбитої сім років тому в російському Уссурійську.

Про це у своєму Twitter повідомив спікер Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

“Хочете знати, як народжуються російські фейки? Ось, будь ласка. Російський дипломат у Женеві розмістив фотографію дівчини, яка, за його твердженням, загинула на Донбасі від обстрілів української армії. Насправді ця дівчина на ім’я Анастасія (Луцишина – ред.) родом з Уссурійська (Росія), яку вбив таксист 2013 року”, – написав Ніколенко.

Пізніше Алімов намагався якось виправдовуватись, але це у нього вийшло не переконливо. 

Тим більше досить бузглуздо звучать подібні звинувачення з боку країни-окупанта, яка вдерлася на чужу територію, порушуючи суверенітет сусіда, та роками для вбивства українських людей озброює власних найманців, відправляючи через український кордон на Донбас “гумконвої”.

Варто зауважити, що міра безглуздості окремих повідомлень російських пропагандистів інколи зашкалює на стільки, що образи окремих “злочинів ВСУ” стають справжніми мемами. Зокрема, так сталося з висловлюванням “розіпятий хлопчик”, яке тепер власне й означає “зухвала брехня”. Нагадаємо, тоді влітку 2014 року, в розпал війни на Донбасі, на російському “Первом канале” вийшов сюжет про “розп’ятого хлопчика”. У ньому жінка розповідала, як сама бачила страту маленької дитини на центральній площі Слов’янська. Історія виявилася фейком.

Пізніше в 2016 році в прокуратуру Берліна поскаржилися на черговий фейк “Первого каналу” про зґвалтовану мігрантами 13-річнну дівчинку Лізу. Тоді цей сюжет неофіційно назвали другою частиною “розп’ятого хлопчика”.

Фейкові вкидання в інформпростір тривають досі. Так, у травні ЗМІ терористичного угруповання “ЛНР” повідомили про те, що нібито біля Станиці Луганської українські військовики зґвалтували фотографиню американського інформагентства POLARIS Дженніфер Туер Блатті. Цю інформацію спростувала сама фотокореспондентка.

Як повідомлялося 10 червня, російські журналісти активно розповсюджують фейк про 22-річного українського військового, який нібито намагався атакувати на бензовозі натовп американських протестувальників в місті в Міннеаполіс. Хоча насправді за кермом авто був його повний тезка – 35-річний емігрант Богдан Вечірко.

Схожі публікації

Залишити коментар