Адаптація українських ветеранів

від Стожари

Перехід від військового до цивільного життя – це підтримка держави, суспільства на всіх етапах із зрозумілими та доступними алгоритмами дій, – виконуючий обов’язки міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун

Адаптація українських ветеранів війни з людиноненависницькою Росією до цивільного життя є важливим завданням, яке потребує комплексного підходу. Війна може мати значний негативний вплив на психічне здоров’я людей. Ветерани можуть страждати від посттравматичного стресового розладу (ПТСР), тривоги, депресії та інших проблем.

Ветерани мають багато цінних навичок та досвіду, які можуть бути корисними для суспільства. Вони, як правило, дисципліновані, працьовиті та мають лідерські якості. Важливо знайти способи, як використовувати потенціал українських ветеранів на благо країни. Це може включати в себе залучення ветеранів до роботи в державному та приватному секторі, а також підтримку ветеранського підприємництва.

Такою має бути основа нової ветеранської політики, над якою наразі працює Міністерство у справах ветеранів разом із ветеранською спільнотою та громадським сектором. Про це заявив виконуючий обов’язки міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун під час Veterans’ Reintegration Conference, організованої за ініціативи Міністерства економіки України, НБУ та ЄБРР, повідомляє 10.04.2024 сайт міністерства.

«Ми разом почали шукати шляхи вирішення проблемних питань, пропонувати можливості для швидкого та комфортного повернення до цивільного життя. І в цілому створювати таку політику, що давала б не лише соціальний захист, а змінила б застарілі норми законодавства та парадигму сприйняття ветерана суспільством. І, в першу чергу, надала б інструменти для розвитку, впевненість у власних силах, стимули для розкриття потенціалу та спроможностей», – зазначив Олександр Порхун.

За словами Порхуна, сучасні ветерани – чоловіки та жінки віком 30-40 років, тобто є основою працездатного населення країни, цінним капіталом відновлення України. Тому вже сьогодні, коли військовослужбовці повертаються до цивільного життя, то держава, бізнес, суспільство мають об’єднати ветеранів і ветеранок вже довкола нових інтересів.

«Це є одним із пріоритетів. Розвиток ветеранського підприємництва важливий не лише з точки зору отримання доходу для себе, для власної родини, а й місцем роботи для інших ветеранів, тобто працює принцип «свій для свого». Крім того, хлопці та дівчата, які вже полишили службу, все одно продовжують працювати на забезпечення потреб Сил Оборони», – розповів Олександр Порхун.

Так, на 2024 рік за програмою розвитку власної справи від Українського ветеранського фонду Мінветеранів передбачено майже 248 млн гривень. Виконуючий обов’язки Міністра у справах ветеранів України також поінформував, що Мінветеранів за пріоритети визначило соціально-психологічну та фізкультурно-спортивну реабілітацію, перекваліфікацію з подальшим працевлаштуванням, цифровізацію сервісів, забезпечення житлом та політику увічнення пам’яті загиблих Захисників та Захисниць.

Схожі публікації

Залишити коментар