Пропаганда РФ вигадала фейк про солдата ВСУ: “в’їхав у натовп в США”

Російські журналісти активно розповсюджують фейк про 22-річного українського військового, який нібито намагався атакувати на бензовозі натовп американських протестувальників в місті в Міннеаполіс. Хоча насправді за кермом авто був його повний тезка – 35-річний емігрант Богдан Вечірко.  Про це йдеться в сюжеті ТСН. 

Кадри інциденту в Міннеаполісі побачив увесь світ. Бензовоз їхав у бік натовпу протестувальників. Люди встигли розбігтися і ніхто не постраждав. Вже за кілька хвилин розлючений натовп накинувся на водія. Від самосуду чоловіка врятувала поліція. 

Стало відомо ім’я водія вантажівки –  Богдан Вечірко. І хоча його обличчя добре видно на відео і фото, які одразу опублікували американські ЗМІ, вже за кілька годин у мережі з’являється світлина іншого чоловіка.  Зокрема, Російські журналісти почали стверджувати, що вантажівкою нібито кермував зовсім інший Богдан Вечірко – український військовий з Вінниччини. 

Коли мати 22-річного Богдана з Вінниччини побачила це, каже, що ледь не отримала інфаркт. Розповідає – її син дійсно військовий, але в Міннеаполісі не міг бути фізично. Бо зараз на Сході України, а не на далекому заході – в США. Російський фейк одразу спростУВАЛИ у  Генштабі.

“Інформація, яка була оприлюднена в ЗМІ, щодо наче екс-учасника АТО, екс-військовослужбовця і події, яка мали місце в США – вона не відповідає дійсності, є маніпулятивною. Дана людина не є військовослужбовцем, не був військовослужбовцем ЗСУ”, – заявив керівник управління зв’язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник. 

Справжній винуватець інциденту дійсно є уродженцем України, але він вже давно є громадянином США – 35-річний Богдан Вечірко, емігрував до Америки у віці 4 років із батьками. 

Факти не завадили російським пропагандистам перекрутити інформацію і вони не обминули таку можливість скористатись співпадінням імен, щоб дискредитувати нашу армію, і розповсюдити фейк в інтересах кремлівського агресора.

Цей фейк, який вже тиждень гуляє інтернетом, неабияк зіпсував життя родині вінницького Богдана Вечірка. Його фото побачили усі знайомі – і в маленькому селі мамі військового не стало спокою. Вона вимагає від журналістів спростування, і якщо вони не зроблять цього самі, подаватиме до суду.  

Непросто і родині американського Богдана Вечірка. Адже хоч влада штату і вважає, що він ненавмисно скоїв наїзд, його вагітну дружину вже почали переслідувати – їхня адреса з’явилася у відкритому доступі. 

“Ми вважаємо, що коли він побачив натовп, то просто запанікував. У нас немає жодної інформації, яка б свідчила, що це був умисний вчинок. Це виглядало так, наче він хотів обійти барикади”, – вважає уповноважений громадською безпеки Джон Харрінгтон. 

Чоловіка нині випустили із в’язниці, розслідування продовжується. Тим часом фото його вінницького тезки, попри спростування і посольства, і генштабу, продовжують гуляти інтернетом. Як кажуть “осад залишився”.

Нагадаємо, раніше у Бразилії розгорнувся скандал навколо червоно-чорного та синьо-жовтого прапорів з тризубом, які помітили на демонстраціях у Сан-Паулу. Тоді ЗМІ стали називати прапори «неонацистською символікою» – російські журналісти активно підхопили таку інформацію. В їхніх публікаціях, учасник мітингу, що вивісив українські прапори, вже перетворився на бойовика, який «воював на Донбасі на стороні ЗСУ». 

Як повідомлялося, українців у США закликали не брати участь у протестах.

Схожі публікації

Залишити коментар