Росіяни знову спробували демонізувати українську символіку, цього разу у Бразилії

У Бразилії розгорнувся скандал навколо червоно-чорного та синьо-жовтого прапорів з тризубом, які помітили на демонстраціях у Сан-Паулу.

Стосовно цього факту в місцевих та зарубіжних ЗМІ з’явилася інформація, що прихильник президента Жаїра Болсонару прийшов на мітинг «з неонацистською символікою». Російські журналісти активно підхопили таку інформацію. В їхніх публікаціях, учасник мітингу, що вивісив українські прапори, вже перетворився на бойовика, який «воював на Донбасі на стороні ЗСУ». 

Варто зазначити, що наразі у Бразилії дуже складна політична ситуація. Президент Жаїр Болсонару увійшов у протистояння і з парламентом, і з Верховним судом, суспільство дуже поляризоване – розділене на правих і лівих. При цьому Бразилія вийшла на друге місце у світі за кількістю інфікованих коронавірусом – понад пів мільйона людей. На цьому тлі у великих містах країни все частіше відбуваються протести та конфлікти між прихильниками і противниками президента . Щонеділі прихильники Болсонару пікетують Верховний суд країни, який постановив розпочати розслідування за звинуваченням президента у тому, що він провів призначення на вищі посади в поліції, керуючись особистими мотивами.

У Бразилії протягом місяця пішли у відставку два міністри охорони здоров’я та інші члени уряду. Народ вимагав від чиновників послаблювати карантин, який вбиває економіку слабкої держави. Президент Болсонару, колишній офіцер-десантник часів диктатури, постійно висміював карантинні заходи введені у світі через COVID-19. Зараз політик відкрито погрожує своїм опонентам у Конгресі та Верховному суді військовим переворотом.

При цьому прихильники лівих партій вимагають відставки президента і виступають проти того, що вони називають «фашизмом».

Зазначимо, на початку травня увагу бразильських медіа привернули різні іноземні прапори на демонстраціях на підтримку Болсонару. На подібних акціях сам Болсонару проголошував свої антикарнатинні заяви на тлі ізраїльських та американських прапорів.

Місцеві політики розцінили це як втручання у справи Бразилії на боці антидемократичних сил. При цьому представники єврейської громади Бразилії були обурені тим, що прапором Ізраїлю зловживають праві, антидемократичні сили. 

«Ізраїльський прапор у демонстрації проти демократії не представляє єврейських цінностей! Що це за патріотизм, який розмахує прапорами та ігнорує тисячі загиблих? Покінчіть із викраденням символів!», – говориться у Twitter в заяві асоціації Євреї за демократію.

Наприкінці травня у Сан-Паулу на демонстраціях на підтримку Болсонару журналісти помітили новий символ – червоно-чорний прапор з білим тризубом, «схожим на той, що є на гербі прапора України».

Тоді та ж асоціація Євреї за демократію, що протестувала проти використання ізраїльського прапора, заявила у Twitter, що прихильники Болсонару використовують прапор «української ультранаціоналістичної партії Правий сектор, що походить від ОУН та його збройного крила УПА. Вони використовують ревізіонізм, щоб переписати історію та свою пряму участь у переслідуванні євреїв, поляків та інших меншин у регіоні».

Цю інтерпретацію українських символів підхопили газети, які пов’язали протестувальників з українськими символами з підтримкою антикарантинної політики президента Болсонару.

Впливовий санпаульський тижневик Veja, пояснюючи своїм читачам, хто такий Правий сектор, зазначає, що в Україні ця група відома насильством, яке здійснюють її члени. «Багато з них навіть використовують бейсбольні бити, щоб «забезпечити» порядок у столиці Києві», – мовиться у статті.

На захист українських символів став посол України в Бразилії Ростислав Троненко. В інтерв’ю бразильській версії телеканалу CNN, сидячи під гербом України – тризубом і тримаючи на столі синьо-жовтий прапорець, він пояснив, що червоно-чорний прапор – це прапор, під яким українці в роки Другої світової війни боролися як проти комуністів, так проти нацистів, а тризуб є символом українських князів ще з Х століття.

Також посол написав листа до редакції тижневика Veja зі скаргою на «тенденційну і непродуману» назву статті – «Демонстрація за Болсонару на проспекті Пауліста навіть має неонацистський прапор». 

Але виступів посла було замало для того, щоб завадити хвилі дезінформації «у внутрішніх дискусіях», яка набирала дедалі сильніших антиукраїнських обертів. Українською темою почали зловживати як місцеві праві радикали, які підтримують президента Болсонару і закликають «українізувати Бразилію», так і їхні опоненти.

Онлайн видання The Intercept Brasil, що розслідувало корупцію у вищих ешелонах бразильської влади і є партнером таких впливових видань, як газета Folha de São Paulo та вже згаданого часопису Veja, спробувало пояснити своїм читачам, що означає «українізація». Але зробили вони це так, ніби текст пояснення писали у Москві.

«Українізація – це путч і громадянська війна», – говорить видання.

Абсурд ситуації полягає у тому, що жителям Бразилії, які самі мають прикрий досвід військового перевороту, журналісти змальовують українських патріотів, використовуючи російську версію подій в Україні, згідно з якою росіян на Донбасі немає, а винними у «громадянській війні» є українські праві радикали, що захопили владу.

Девіз «давайте українізуємо Бразилію», повторюють навіть болсонарівські політики з мандатом. Який зміст вкладається в цей вислів? Це сленг, створений болсонарістами, які співчувають «ополченцям», які сформувалися під час кривавих акцій протесту в Україні у 2014 році. 

“Збройні неонацистські угруповання були головними героями сутичок проти уряду. Акція протесту завершилася вторгненням до урядового палацу та поваленням президента», – пояснюють бразильські журналісти за російськими шаблонами події Революції Гідності в Україні.

«Після перевороту відбулося формування нового уряду, де було чимало крайніх правих політиків. Ці політики вважають, що росіяни та євреї є перешкодою для процвітання України. Ці неонацистські бойовики в кінцевому підсумку були включені в армію з приходом нового уряду. З того часу країна перебуває у громадянській війні і їй загрожує глибока політична та економічна криза. Неонацистські рухи ніколи не були сильнішими і зараз є частиною української держави», – мовиться у статті The Intercept Brasil.

Журналісти газети Folha de S.Paulo, розшукали власника української символіки на демонстрації на підтримку президента Болсонару.

Ним виявився 46-літній військовий Алекс Сільва, який останні роки живе в Україні. Він є міжнародним інструктором та представником у Південній Америці фірми Центр-А, що займається військовою підготовкою, співпрацює з тренінговим центром Артан. Поїхавши до Бразилії по роботі, він затримався через карантин і взяв участь у демонстраціях.

Lutarei até o último suspiro contra deputados e senadores corruptos, bandidos de toga e governadores ditadores corruptos!

Geplaatst door Alex Silva op Zaterdag 2 mei 2020

В інтерв’ю газеті він сказав, що завжди ходить на демонстрації з українською символікою, яка не є неонацстською, і що він до Правого сектору не належить.

Антиукраїнську хвилю з Бразилії підхопили російські і проросійські сайти з окупованого Донбасу, які почали писати, що Алекс Сільва – бойовик, який воював на Донбасі.  Росіяни перекрутили все так, що навіть стали стверджувати, що саме прапори Правого сектору спровокували масові зіткнення у Сан-Паулу.

Україна у Бразилії не має сильного лобі, про нас дізнаються переважно з російських ресурсів.

Наприклад, пропутінський пропагандистський канал Спутнік має португаломовну версію, де посіпаки Кремля, “експерти” з України Михайло Погребінський та Руслан Бортник, віщають, що Правий сектор та інші українські праві здійснили переворот в Україні, а тепер “їхній прапор крокує по планеті” і його помітно на усіх протестах від Гонконга до Бразилії.

У протистоянні такому наративу зусиль посольства явно недостатньо. Українські державні органи при розробці інформаційної політики рідко звертають увагу на Бразилію, що має понад 200 мільйонів населення, є найбільшою державою Південної Америки за територією і обсягом економіки. Борці з фейками  також мало приділяють уваги  Латинській  Америці, наприклад авторитетний сайт StopFake не має португаломовної версії.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Росія поширює фейки про коронавірус в країнах ЄС та Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар