В ЄС назвали основні проблеми вимушених мігрантів та біженців з України – послуги та житло

від Стожари

The EU named the main problems of forced migrants and refugees from Ukraine – services and housing

Вирішення проблем українських мігрантів та біженців, котрі вимушено виїхали з України внаслідок російської геноцидної агресії, потребує комплексного підходу з боку як країни перебування, так і України. Серед головних перепон:

  • Мовний бар’єр: Незнання мови країни перебування ускладнює спілкування, пошук роботи та отримання необхідних послуг.
  • Культурний шок: Різниця в культурі та менталітеті може призвести до труднощів з адаптацією до нового життя.
  • Психологічні проблеми: Війна, евакуація, розлука з близькими та невизначеність щодо майбутнього можуть призвести до депресії, тривожності та інших психологічних проблем.

Особливої уваги потребують діти та люди похилого віку. Зокрема, для дітей – створення програм з адаптації до нового середовища, вивчення мови та підтримки психологічного здоров’я. Для людей похилого віку і з вадами здоров’я – надання медичної допомоги, соціальної підтримки та допомоги з адаптацією до нового середовища.

Важливо пам’ятати, що українські вимушені мігранти й біженці не повинні відчувати себе винними за те, що вони виїхали з країни. Їх головний пріоритет – це зберегти своє життя та здоров’я. Цей час є складним для всіх українців, але важливо не здаватися. Україна переможе у цій війні, і ви зможете повернутися додому.

Українським біженцям вдалося знайти тимчасову роботу в Європейському Союзі (ЄС) та Норвегії, проте досі залишаються перешкоди для їхнього доступу до довгострокової роботи та публічних послуг, зокрема житла. Про це ідеться у новому звіті Європейського фонду покращення умов життя та праці (Eurofound), опублікованому у вівторок 02.04.2024, повідомляє DW

У звіті зазначається, що більшість українських біженців – це жінки, і значна частина з них «має сімейні обов’язки та обов’язки з догляду». «Хоча було запроваджено численні інноваційні заходи для вирішення проблем інтеграції та працевлаштування, наприклад, найм українських педагогів у дитячі садки та школи, брак потенціалу та перешкоди у визнанні кваліфікацій перешкоджають довгостроковим рішенням», – зазначає Eurofound. Фонд вказує, що попри позитивний рівень інтеграції на ринку праці «полегшення доступу до публічних послуг і житла було проблемою». «Основні умови соціального забезпечення та послуг мають бути краще пристосовані до особливих потреб біженців», – йдеться у звіті.

Потрібні довгострокові рішення. Eurofound у своєму звіті наголошує, що у майбутньому «потрібні довгострокові житлові рішення, включаючи масштабні інвестиції в будівництво нових будинків і переобладнання існуючих, зношених або енергонеефективних будівель у відповідне житло». «Існує також потреба покращити доступ до медичних послуг у більшості країн, зокрема до послуг психічного здоров’я. Ці питання також хвилюють громадян ЄС», – зазначає фонд.

Голова відділу соціальної політики Eurofound Массіміліано Маскеріні наголосив, що після понад двох років з початку повномасштабного російського вторгнення українським біженцям потрібні «більш сталі рішення». За його словами, великий потік українських біженців «припав на час, коли багато держав-членів ЄС стикалися з уже існуючими проблемами з наданням публічних послуг та житла». «Для ефективного реагування в довгостроковій перспективі потрібні доступні рішення щодо житла, які забезпечуватимуть стабільність, безперервність навчання дітей і молоді, кращу інтеграцію в місцеві шкільні системи та місцеві громади, а також кращі перспективи більш стабільної роботи», – зазначив він.

Схожі публікації

Залишити коментар