Оригінал Конституції Пилипа Орлика привезуть в Україну 16 серпня

від Комарі Альберт

16 серпня, за тиждень до Дня Незалежності України, до Софійського собору у Києві привезуть оригінал Конституції Пилипа Орлика. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

“За тиждень до Дня Незалежності України і вперше в історії нашої країни в Україну надійде оригінал Конституції Пилипа Орлика. Всі громадяни, починаючи з 16 серпня, зможуть побачити оригінал у Софійському соборі. Пам’ятка нашого права написана 300 років тому і пам’ятка нашої архітектури побудована 1000 років назад”, – заявив Зеленський.

Читайте також: Швеція передала Україні три копії Конституції Пилипа Орлика

Нагадаємо, що вперше розмови про оригінал Конституції з’явилися ще наприкінці червня. Тоді  Зеленський повідомив, що до 30-річчя незалежності України до Києва вперше за 311 років зі Швеції привезуть оригінал першої української Конституції Пилипа Орлика 1710 року.

Довідково

Перша українська “конституція” була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина (Бендери) на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Документ, що визначав права і обов’язки, схвалили на раді старшин після смерті гетьмана Івана Мазепи, при обранні його наступником Пилипа Орлика.

Повна назва цього документа – “Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою”.

Оригінальна титульна сторінка конституції староукраїнською мовою зберігається в Російському державному архіві давніх актів (м. Москва), так само як остання сторінка з оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.

Латиномовна копія XVIII століття зберігається в Національному архіві Швеції (тека “Справи Козаччини”).

До шведського архіву документ потрапив після розкопок на сільськогосподарських угіддях. Його знайшли у глиняному горщику, згорнутим у сувій. На думку шведських учених, документ переписав Пилип Орлик для вручення дипломатам європейських держав. Його готували для транспортування, але через певні обставини закопали.

Пам’ятний знак на честь 300-річчя першої Конституції України Пилипа Орлика, встановлений у 2010 році на території воєнно-історичного меморіального комплексу «Бендерська фортеця» в місті Бендери (Молдова, Придністров’я)

Читайте також: Конституція незалежної України очима українців діаспори

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у Мінську презентували перше видання Конституції Пилипа Орлика білоруською мовою

Схожі публікації

Залишити коментар