Знайдені в Україні кам’яні знаряддя є найдавнішими доказами присутності людини в Європі, – з дослідження міжнародної команди вчених

від Стожари

Stone tools found in Ukraine are the oldest evidence of human presence in Europe, according to a study by an international team of scientists

Давня історія України є основою для розуміння української національної ідентичності. Вивчення давніх культур та цивілізацій, що існували на території України, дає нам уявлення про наше походження, традиції та цінності.

Трипільська культура (5400-2700 рр. до н.е.) – одна з найрозвиненіших неолітичних культур Європи, відома своїми керамічними виробами, землеробством та містобудуванням. Скіфська культура (700 р. до н.е. – 300 р. н.е.) – кочова культура, яка залишила по собі багату спадщину у вигляді курганів, золотих артефактів та зброї. Київська Русь (IX-XIII ст.) – могутня середньовічна держава, яка була центром слов’янської культури та християнства. Ці та інші археологічні знахідки свідчать про те, що територія України протягом століть була домом для багатих і розвинених культур.

Російська пропаганда часто використовує фальсифікацію історії для виправдання своїх агресивних дій проти України. Вивчення давньої історії України допомагає нам спростувати ці фальшиві твердження та захистити нашу історичну правду.

Стародавні кам’яні знаряддя, нещодавно знайдені на заході України, датуються приблизно 1,4 мільйона років тому, й можуть бути найстарішими відомими доказами присутності первісних людей в Європі, згідно з дослідженнями археологів, опублікованими 06.03.2024 в британському науковому тижневику Nature.

Оброблені камені з вулканічної породи були знайдені в кар’єрі археологічної пам’ятки Королево [Закарпатська обл., Україна], поблизу кордону України з Румунією, ще у 1980-х роках, зазначає видання у новинній статті. Однак, дотепер вчені не могли точно датувати знахідку. Нещодавно група археологів, серед яких співавтор дослідження Віталій Усик, археолог Національної академії наук України, використала нові методи, щоб визначити вік шарів осадових порід, що оточують знаряддя, дійшовши висновку, що їм понад мільйон років.

«Це найдавніший доказ існування будь-якого типу людини в Європі», — сказав Мадс Фауршу Кнудсен, геофізик з Орхуського університету в Данії та співавтор нового дослідження. Кнудсен вказує, що достеменно невідомо, хто з ранніх пращурів людини виготовив інструменти, але, можливо, це був Homo erectus – людина прямоходяча – перший вид, який ходив прямо та навчився використовувати вогонь. На його думку, знаряддя, ймовірно, використовувалися для різання м’яса та зішкрібання шкур тварин.

За словами іншого співавтора дослідження Романа Гарби, археолога Чеської академії наук, отримані дані підтверджують теорію про те, що архаїчні люди могли потрапити в Європу зі сходу та поширилися на захід. «Досі не було вагомих доказів міграції зі сходу на захід, — цитує Гарбу видання Nature. — Тепер ми їх маємо».

Найдавніші кам’яні знаряддя такого типу були знайдені у східній Африці. Вони датовані 2,8 мільйона років тому, зауважив Рік Поттс, який керує програмою походження людини Смітсонівського інституту у США, повідомляє AP. Українська знахідка, за його словами, є важливою, адже «це найдавніша стоянка на півночі», й відтак підтверджує, що ранні люди, які розселилися з Африки, змогли вижити в різноманітних середовищах. «Найдавніші люди з цією старовинною технологією кам’яних знарядь змогли колонізувати все – від теплої Іберії (Іспанія) до України, де принаймні сезонно дуже холодно — це дивовижний рівень адаптації», — сказав Поттс.

Розташування Королевого між старими археологічними пам’ятками між Азією та Європою та молодшими пам’ятками у південно-західній Європі дозволяє підтвердити теорію про напрямок поширення первинних європейців зі сходу на захід, можливо, за словами Гарби, вздовж річки Дунай. Тим часом як каже Віталій Усик, Королево є «скарбницею доісторичних решток», й навіть за умов повномасштабної війни Росії проти України є відносно безпечним, й не постраждало від війни.

Nature цитує Усика, який наразі працює в Інституті археології в Брно у Чехії, й зазначає: «Чи хотів би я повернутися [в Україну]? Так, звичайно. Я хотів би організовувати експедиції в Королево, щоб допомогти іншим ученим розкрити, як стародавні люди потрапили з Африки в Європу».

Схожі публікації

Залишити коментар