На Київщині знайшли унікальний скарб часів Гетьманщини

від Стожари

Під час наукових досліджень у місті Біла Церква на Київщині археологи натрапили на скарб часів Гетьманщини. Золоті прикраси знайшли в культурних нашаруваннях XVII-XVIII ст., найімовірніше, вони пов’язані з історичними подіями часів Гетьманщини. Окрім того, археологи виявили та дослідили об’єкти давньоруського часу.

«Скарб складається з 12 золотих предметів загальною вагою близько 28 г та перламутрового бісеру, які були сховані у невеличкий керамічній посудині», — повідомили в Інституті археології НАН України.

Як зазначається, скарб часів Гетьманщини — вкрай рідкісна знахідка, яка має велике наукове та суспільне значення. Вона ілюструє значний розвиток матеріальної культури населення України, підкреслює високий рівень ювелірного мистецтва Козацької держави.

Всі знайдені предмети були передані на зберігання до фондів Археологічного музею ІА НАН України і, безперечно, прикрасять його експозицію в майбутньому.

В Інституті археології НАН України наголошують, що знахідка скарбу ще раз демонструє важливість фахових охоронних археологічних досліджень під час будь-яких будівельних робіт у межах історичних міст — наш обов’язок відповідно до Європейської конвенції з охорони археологічної спадщини, який, на превеликий жаль, не завжди виконується. Факт виявлення подібних артефактів також добре ілюструє основну мету археології як суспільно важливої науки.

На відміну від грабіжників-металодетектористів, робота археолога дозволяє не лише отримати конкретні унікальні речі (які передаються до експозицій Державних музеїв, а не потрапляють до приватних колекцій), але й реконструювати наше минуле — відкрити нові сторінки нашої історії, що є вкрай важливим для формування Нації та розуміння нашого місця в загальній історії Європи.

Схожі публікації

Залишити коментар