Україні з США повернули 14 цінних історичних артефактів, викрадених росіянами — Мінкульт

від Стожари

У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» розпакували 14 культурних цінностей, які з тимчасово окупованих територій України викрали російські окупанти. Їх намагалися незаконно ввезти на територію США.

Про це інформує Міністерство культури України.

А саме, Україні повернули древню зброю від часів енеоліту до Середньовіччя. Ще на початку березня 2023 року американська сторона передала Україні крем’яну сокиру періоду пізнього енеоліту — ранньої бронзи, дві залізні шаблі та залізний меч доби Середньовіччя. А у вересні під час візиту президента Володимира Зеленського до США було передано ще низку археологічних предметів. Офіс президента повідомляв, що Сполучені Штати повернули Україні культурні цінності, викрадені російськими окупантами з тимчасово захоплених територій України. Предмети старовини вилучила Митно-прикордонна служба США.

Американська сторона передала артефакти посольству України в США, потім МЗС їх доставило в Україну й передало Міністерству культури. У Мінкульті вирішили передати їх на тимчасове зберігання Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра». Потім міністерство визначить місце їхнього експонування. Як розповіли у Мінкульті, передання артефактів стало результатом співпраці Служби зовнішньої розвідки України, МЗС, посольств України та США, Міністерства культури, Національного музею історії України та Інституту археології НАН України.

Ці предмети могли бути викрадені з музейних колекцій або бути предметами «чорної» археології. Звідки точно вони походять ще будуть з’ясовувати. «В умовах війни страждає українська культурна спадщина. Це не тільки архітектура, а й величезна кількість археологічних пам’яток, особливо це стосується півдня та сходу України. Багато з таких місць окупанти грабують під час будівництва своїх укріплень на тимчасово окупованих територіях», — зазначили у Мінкульті.

Схожі публікації

Залишити коментар