В Україні створили базу даних викрадених Росією культурних цінностей – це проєкт «Арго»

від Стожари

Дії варварської Росії – країни-ізгоя «Russia Error 404» – з викрадення українських культурних артефактів та пограбування української території є грубим порушенням міжнародного права, а саме Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року. Ця конвенція забороняє крадіжку, знищення або привласнення культурних цінностей під час війни. Дії Росії також суперечать принципам та нормам ЮНЕСКО (UNESCO) щодо захисту культурної спадщини.

Культурні артефакти мають неоціненну цінність для України, адже вони є свідченням її історії, культури та національної ідентичності. Викрадення цих артефактів Росією є спробою стерти українську культуру та історію з карти світу. Це також є актом жорстокого поводження з українським народом, який позбавляє його права на свою культурну спадщину.

Необхідно підкреслити, що дії розлюдненої Росії не лише є злочином проти України, але й злочином проти світової культури. Важливо, щоб світ не мовчав про цю трагедію та вжив усіх можливих заходів для захисту української культурної спадщини й подальшого покарання імперської РФії за вчинене.

У вересні 2023 року українське видання «Тексти», опрацювавши онлайн-колекції Ермітажу та Державного історичного музею Росії виявило понад 110 тис. археологічних знахідок, які в різні часи було вивезено з України до Росії. Упродовж повномасштабного вторгнення Росія продовжує викрадати та нищити українську культурну спадщину. Лише детальна фіксація російських злочинів проти української культури може допомогти відновити справедливість та після перемоги змусити агресора повернути награбоване та відновити знищене. Новостворений проєкт «Арго» має саме таку мету, повідомляє Тиждень.ua.

Група волонтерів, активістів, істориків та мистецтвознавців об’єдналися довкола «Арго» для встановлення місць зберігання об’єктів культурної та історичної спадщини України. На сайті проєкту є три основних розділи: «Артефакти», «Обʼєкти» і «Чистилище». У розділі «Артефакти» можна знайти інформацію про витвори мистецтва та артефакти, викрадені агресором. В розділі «Об’єкти» — про стан архітектурних та музейних пам’яток на окупованих територіях. В «Чистилищі» ж доступна інформація про російських науковців та мистецтвознавців, які були залучені до грабунку української спадщини.

Сайт працює у вигляді бази даних, куди кожен охочий може подати інформацію про викрадену Росією памʼятку. Автори проєкту закликають долучатися до цього процесу усіх небайдужих.

Схожі публікації

Залишити коментар