У Чехії створили програму «Ковчег» для збереження українських стародруків

від Стожари

Для збереження українських стародруків та інших унікальних книжкових видань у Чехії створили спеціальну програму Archa або ж «Ковчег». Ініціаторами виступили міністерство культури Чехії у співпраці з Національною бібліотекою Чеської Республіки

Про це повідомляє Novinky.cz.

Організатори звернулися до бізнесу, організацій, фахівців та усіх небайдужих із проханням зібрати кошти, щоб обладнати дві спеціальні пересувні реставраційні майстерні, які б могли доїхати до міст і районів в Україні, які постраждали від російських бомбардувань і обстрілів, щоб урятувати український книжковий фонд.

Як пише видання, водночас з 21 листопада минулого року триває збір коштів у громадський збір на «Ковчег №2». Його використовуватимуть для оцифрування документів, щоб запобігти їх безповоротній втраті.

Про програму «Ковчег»

Ця програма передбачає, що «Ковчег» буде готовий вирушити в Україну в середині 2024 року. Фахівці сподіваються, що така майстерня зможе дістатися міст, які найбільше постраждали від російської агресії.

«Ми бачимо, що росіяни цілеспрямовано бомбардують книгарні та архіви, хочуть стерти український народ. Ось чому міністерство культури відкрило цю програму», – наголосив заступник міністра культури Чехії Ондржей Храст.

Цільова сума – 12 мільйонів крон, наразі на вебсайті zapojmeukrajinu.cz зібрано понад 460 000 крон.

З метою збору фондів до програми «Ковчег» приєднався також «Добродійний фонд для України», станом на сьогодні вже зібрано 317 тисяч чеських крон – це близько 516 тисяч гривень.

Схожі публікації

Залишити коментар