Естонія повернула Україні артефакти, які належать до культур залізної доби

від Стожари

В Естонському історичному музеї відбулася урочиста церемонія повернення археологічних артефактів Україні та відкриття їхньої виставки.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Йдеться про археологічні артефакти, які належать до культур ранньої залізної та залізної доби від V–IV ст. до н. е. до VII–X ст. н. е. і є частиною культурної спадщини України.

У 2019 році поліція та прикордонна служба Естонії успішно завадили незаконному ввезенню артефактів на територію країни. 

Під час церемонії був укладений Меморандум між Міністерством культури Естонії та Міністерством культури та інформаційної політики України щодо повернення культурних цінностей. Міністерка культури Естонії Хейді Пурга представляла естонську сторону, а Посол України в Естонській Республіці Максим Кононенко підписав документ від української сторони.

Міністерка культури Естонії Хейді Пурга відзначила: «Український народ протягом своєї історії переживав важкі випробування, під час яких його скарби розкрадалися, а культурна спадщина зазнавала руйнувань. Сьогодні наше чітке зобов’язання повернути ці історичні знахідки в Україну. Цим ми демонструємо, що культура не зникає, навіть якщо її намагаються знищити». Також вона підкреслила, що цей значущий історичний момент ще раз підтверджує солідарність та тісну дружбу між Естонією і Україною.

Своєю чергою Посол України в Естонській Республіці Максим Кононенко наголосив: «Повертаючи нам вкрадені скарби, ви чітко демонструєте Україні, світові та агресору: Крим – це Україна! Луганська, Донецька, Запорізька, Херсонська області були і залишаються частиною України! Повертаючи нам вкрадені скарби, ви висловлюєте переконання, що Україна – це незалежна суверенна держава, яка відбулася! Скільки б росія не завезла на окуповані території танків і гармат, територіальна цілісність України залишається недоторканною. Повертаючи нам вкрадені скарби, ви надсилаєте чіткий сигнал: український народ заслуговує на свою культурну спадщину, і ми зробимо все можливе для відновлення справедливості!». Також Посол висловив вдячність Естонії та естонському народу від імені Президента України Володимира Зеленського і українського народу за потужну підтримку.

Виставка об’єктів культурної спадщини Україні в Естонському історичному музеї триватиме до 29 січня. Потім артефакти повернуться для зберігання до Департаменту охорони пам’яток давнини Естонії для підготовки до транспортування їх в Україну.

Схожі публікації

Залишити коментар