Освітян та небайдужих запрошують провести подію до Всесвітнього дня гідності

від Стожари

Українських освітян, науковців та небайдужих запрошують й пропонують організувати подію до Всесвітнього дня гідності. Захід можна буде організувати у закладах освіти у будь-який день символічного проміжку: з 21 листопада (День гідності та свободи України) до 10 грудня (Міжнародний день прав людини), повідомляють на ресурсі Міносвіти .

Всесвітній день гідності – це незалежний, соціальний, політично й релігійно нейтральний проєкт, мета якого заохотити учнівство й студентство керуватися почуттям власної гідності у повсякденних діях. Цьогоріч Україна вдевʼяте долучиться до відзначення свята. У 2022 році попри початок повномасштабного вторгнення події до цього дня організували у всій країні: тренінги для вчительства, вебінари з ментального здоров‘я, рішення для екосистеми, фестивалі демократії, розповсюдження розмальовок, вшанування памʼяті жертв війни росії проти України тощо.

«Гідність — це про цінність людини, про віру в себе й інших; це про чесність, повагу, про плекання цих якостей у собі та готовність обстоювати те, що є правильним. Гідність обʼєднує нас у протистоянні російським окупантам. Гідність — життєвий орієнтир, тому так важливо допомагати дітям плекати усвідомлену гідність. Тож невипадково Міністерство освіти і науки не перший рік підтримує ініціативу проводити в школах Усесвітній день гідності. І ми раді, що все більше вчителів і вчительок долучаються до цього, а головне — щодня на уроках і в особистому спілкуванні з учнівством навчають дітей бути гідними», – наголосив Ігор Хворостяний, генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України.

Цю ініціативу запропонували у 2006 році члени спільноти Молодих глобальних лідерів Усесвітнього економічного форуму: спадковий принц Гокон (Норвегія), професор Пекка Хіманен (Фінляндія) і засновник неурядової організації «Оперейшн Хоуп» Джон Хоуп Браєнт (США).

«Гідність для мене — це право зосередитися на тому, що в моїх силах, і це дає мені наснаження. Я дуже вірю у потрійну формулу контролю: у житті є події, на які я геть не впливаю, є події, на які я впливаю частково, і є речі, на які я впливаю повністю, – наголошує Олександр Елькін, натхненник руху EdCamp Ukraine, координатор Всесвітнього дня гідності в Україні. – Я можу цілком контролювати мої думки, ставлення, внутрішні оцінки. Я не впевнений, яким буде результат Дня гідності, скільки ми зможемо охопити шкіл і дітей, як наші розробки відгукнуться їм. Я не до кінця на це впливаю, бо проведення події залежить від багатьох людей. Я зовсім не можу контролювати, прилетить ракета у мій дім, чи ні. Тому я не хвилююся про це. Для мене гідність, коли я створюю внутрішні цілі в тих подіях, які я контролюю частково. Бо я впливаю на задоволення, яке я можу отримати у процесі підготовки. Гідність — це право відпустити речі, які я не контролюю. А там, де я впливаю частково, я даю собі право створювати свою мету і ціль, і цього в мене ніхто не може відібрати».

Схожі публікації

Залишити коментар