Україна продемонструвала велику стійкість, – міжнародне дослідження якості демократії / Ukraine has demonstrated great resilience – international study of the quality of democracy

від Стожари

Стійкість українських суспільних інституцій – це запорука не лише перемоги у війні, але й успішного майбутнього України. Функціонуючі демократичні інституції забезпечують легітимність влади та довіру до неї, що є ключовим фактором для мобілізації ресурсів та зусиль на оборону країни. Також важливо, що зазначені інституції створюють платформу для діалогу та координації дій між різними групами суспільства, посилюючи єдність перед ворогом.

Стійкість громадянського суспільства України та ЗМІ забезпечує свободу слова та доступ до інформації, що дає можливість людям знати про події на фронті та робити свідомий внесок в перемогу у війні з людиноненависницькою та терористичною Росією. Зазначене також створює атмосферу відповідальності та прозорості, що веде до кращого використання ресурсів й запобігає корупції.

Якщо брати самі цифри щодо демократичного розвитку в світі, вони протвережують: згідно з новим дослідженням «Індекс трансформації Фонду Бертельсманна», проведеним щодо 137 країн, якість демократії за останні 20 років погіршилася. «На сьогодні 63 демократіям протистоять 74 автократії», – констатують автори дослідження, оприлюдненого у вівторок, 19 березня. Тобто більшість становлять держави, у яких, як правило, немає вільних виборів або в яких не функціонує принцип правової держави. Лише за останні два роки у 25 країнах вибори стали менш вільними та чесними, а у 39 – дедалі більше обмежувалися свобода думки й слова, зазначають дослідники, повідомляє DW.

Фонд Бертельсманна наголошує, що це дослідження є найбільшим і найповнішим серед такого роду аналізів щодо такої кількості країн. Воно ґрунтується на п’яти тисячах сторінках звітів по країнах, складених Фондом із залученням 300 експертів, університетів та аналітичних центрів у близько 120 країнах світу. Здійснено аналіз політичного розвитку за трьома категоріями: прогрес демократії, економічний розвиток та урядове управління. Наразі, свідчать результати дослідження, усі три категорії перебувають на найнижчому рівні в історії.

Як Україна вразила дослідників. Повномасштабна війна Росії проти України, яка триває з 24 лютого 2022 року, наклала особливий відбиток не тільки на саму Україну, але й на країни Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Якщо у звітах Фонду Бертельсманна до 2020 року вказаний регіон показував поступове зростання у зазначених категоріях, то тепер цей темп втрачений, що спричинено одним єдиним фактором – війною, яку Росія веде проти України.

«Це є основним чинником зниження середніх балів за усіма трьома показниками для всього регіону. Наразі РФ класифікується як «жорстка» автократія, що характеризується «невдалим» управлінням, і вона лише незначно випереджає звичних аутсайдерів регіону – Таджикистан і Туркменістан», – ідеться у дослідженні. У Росії зафіксоване одне з найбільших падінь серед усіх індексованих країн за показниками стану демократії (-0,97 бала), економічних перетворень (-1,21) та держуправління (-0,93).

Водночас об’єкт російської агресії – Україна – демонструє неабияку стійкість. «Незважаючи на значні економічні негаразди (-0,75), вона досягла значних успіхів у розвитку демократії (+0,25) і що ще більш прикметно – в урядовому управлінні (+0,73)», – вказують автори дослідження. І найбільш вражаючим є те, що, незважаючи на запровадження воєнного стану у лютому 2022 року та оголошену мобілізацію, ці досягнення утримуються.

Окремо у дослідженні наголошується на успіхах України в судовій та антикорупційній реформах. «Проросійські симпатії більше не переважають в Україні. На додаток до величезних обсягів іноземної допомоги, що надходить в Україну, сукупний вплив екзистенціальної загрози та суспільної мобілізації пояснюють послаблення влади олігархів в обложеній країні, що й сприяло успіхам у судовій та антикорупційній реформах (+0,25)», – ідеться у дослідженні.

Позитивний вплив перспективи членства України в ЄС. Війна в Україні призвела до серйозних економічних потрясінь з найбільш відчутними наслідками саме для України. Як вказують дослідники, у 2022 році виробництво в країні зменшилося на понад 30 відсотків, що призвело до значного зростання безробіття – до 36 відсотків. Рівень бідності перевищив 24 відсотка, а понад 5,3 мільйона осіб мають статус внутрішньо переміщених. Також на початку 2023 року майже 8,25 мільйона українців зареєстровані як біженці в Європі.

За оцінками Світового банку, для повоєнного відновлення країни потрібно майже 500 мільярдів доларів США. «Незважаючи на цю руйнівну ситуацію, Україна продемонструвала велику стійкість, отримавши підтримку як різних країн, так і міжнародних організацій. Ця підтримка стала найбільшою після Другої світової війни – з урахуванням інфляції», – наголошується у дослідженні «Індекс трансформації Фонду Бертельсманна».

Дослідники відзначають, що у трансформаційні процеси в Україні чітке відчуття мети і послідовності внесла перспектива вступу України до ЄС. «При цьому перспектива членства в ЄС для України ґрунтується на прагненні ЄС продемонструвати солідарність з країною, яка зазнає жертв у війні, і необхідністю запобігти появі іншої сірої зони, особливо з огляду на те, що Європа стоїть перед можливістю нового розколу», – пояснюють дослідники і ефект для Європи. У дослідженні наголошується, що найбільш значні економічні досягнення України до цього часу були пов’язані зі запровадженими ринковими реформами, які є важливими для розвитку торгівлі з ЄС.

Схожі публікації

Залишити коментар