Запрацював історичний онлайн-проєкт про депортації українців 1944-1946 років

Масштабне інтерактивне онлайн-розслідування «Депортації» створили дослідники проєкту «Локальна історія» та Центру дослідження українсько-польсько-словацького пограниччя УКУ.

Про проєкт розповідає ШоТам з посиланням на розробників проєкту.

На новому сайті можна дізнатися про те, як українські етнічні території у Польщі позбавили автохтонного населення з 1944-го до 1946-го років. Йдеться про чотири розлогі історії, написані у репортажному стилі з перших уст про обставини та людей, яких депортували, вигнавши на схід, за неповних два роки – з 1944-го до 1946-го.

«Загалом це стосується майже пів мільйона українців, яких  примусово позбавили рідних осель», – розповів автор текстів Володимир Молодій.

Онлайн-проєкт «Депортації» також має на меті показати пов’язаність поколінь та розповісти чи вдалося переселенцям зберегти пам’ять про свою малу батьківщину.

«Одна з історій, про яку розповідає проєкт – історія  Ганни Підгорецької-Клосовської зі Старого Брусна, що на Любачівщині. Ганну маленькою дівчинкою разом з мамою та родичами примусово виселили з рідного села» – йдеться у повідомленні.

Історики висвітлили і міжнародний аспект цієї проблеми.

«Депортації 1944-1946 років дуже часто плутають з операцією «Вісла». Ба більше, сам самі переселенці іноді не знають згідно з якими домовленостями влади їх переселили. Проблема цих переселень досі не звучить на належному рівні. Як держава ми досі не розуміємо як до неї ставитися: історична справедливість досі не відновлена. І це на тлі доволі важких україно-польських стосунків в царині історичної пам’яті, –  зазначає науковий консультант проєкту Юрій Пуківський.

Як повідомлялося, на Прикарпатті створюють єдиний в Україні музей депортації.

Схожі публікації

Залишити коментар