На Прикарпатті створюють єдиний в Україні музей депортації

від Стожари

У селищі Брошнів-Осада на Івано-Франківщині створюють єдиний в Україні музей депортації. Зараз там збирають свідчення очевидців та учасників примусового переселення з рідних земель. Про це розповів координатор ГО “Поступовий гурт франківців” Сергій Адамович, повідомляє “UA: Суспільне”.

Він пояснив, що Брошнів-Осад був одним із тих селищ, де розміщали людей перед засланням із Прикарпаття.

“Там вони перебували від кількох тижнів до кількох місяців. Потім їх вивозили в Красноярський край, наприклад. У селищі зберігся один із автентичних бараків, в якому тримали українців перед вивозом до ГУЛАГу в 1940-х – 1950-х роках. Крім того, є добра воля керівництва ОТГ на створення модерного музею”, – говорить Адамович.

Підтримав ініціативу Український інститут національної пам’яті (УІНП).

За його словами, у межах проєкту співпрацюють з Українським інститутом національної пам’яті. “Там кажуть, що він буде унікальним. Зараз є музеї, які показують репресії, перебування людей у таборах, але немає того, який присвячений депортаціям”, – сказав ініціатор.

Для створення музею хочуть залучати не лише гроші області, а й Євросоюзу. Відкрити музей планують у вересні.

“Вже спланували його вигляд. Зараз почнемо працювати над наповненням, готуємо експозиції. Додатково записуємо спогади людей, які пережили ці події. Брошнів розташований на трасі, тому туристичні групи можуть легко потрапити в музей. Це буде місце пам’яті для різних туристів, бо в Брошнів перед депортацією звозили лемків, там був табір для військовополонених. Це трагічне місце для різних націй”, – каже Сергій Адамович.

До того ж планують створити фільм про депортацію на Прикарпатті. А ще працюють над виготовленням карти репресій в області, на яку вносять населені пункти, звідки вивозили людей, та їхню кількість.

До слова, на Волині з’явився історико-туристичний маршрут місцями бойової слави Української повстанської армії. Маршрут завдовжки 64 кілометри охоплює 15 історичних пунктів і має два варіанти проходження: пішохідний і велосипедний. Називається він “Вовчак: Волинська Січ”.

Схожі публікації

Залишити коментар