Мільйон унікальних тварин і рослин України потрапив до глобальної екобази

До глобальної бази даних біорізноманіття GBIF внесли нові екземпляри тварин і рослин з України – їх стало рівно мільйон.

Про це повідомила на сторінці у Фейсбук Українська природоохоронна група.

«Ще зовсім недавно в міжнародній базі даних GBIF було приблизно пів мільйона записів, більшість із яких завантажили іноземні організації. За останній час ситуація змінилася на краще», – прокоментували цю подію українські екологи.

Експерти наголосили, що вільний доступ до даних про біорізноманіття вкрай важливий не лише для розвитку науки, а й для охорони природи. Відкриті дані корисні для створення нових об’єктів природно-заповідного фонду, під час оцінки впливу на довкілля, планування лісогосподарських заходів.

Варто зазначити, The Global Biodiversity Information Facility — це найбільший у світі агрегатор відкритих даних з біорізноманіття, що містить понад півтора мільярда спостережень із понад 55,6 тисячі наборів даних, опублікованих 1630 науковими установами або проєктами громадської науки з усього світу.

До створення української бази свого часу активно долучилися фахівці Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна, Державного природознавчого музею НАН України.

Як повідомлялося, на одному з курортів Херсонщини заснували сафарі-парк.

Схожі публікації

Залишити коментар