Проєкт “Український Південь” розповів про некрасівських козаків

В Україні презентували четвертий ролик проєкту краєзнавчих лекцій «Український Південь» – про історію появи у степовій Україні некрасівського козацтва.

Про це повідомили у пресслужбі Українського інституту національної пам’яті.

«Донські козаки не згодилися схилити голову під російським царатом і були вимушені шукати протекцію на землях Османської імперії, а саме на території сучасної Одещини. Донські козаки вирішили облаштуватися поруч з братами-запоріжцями, які ще раніше втекли сюди, на нижній Дунай від специфічної любові “старшого брата”», – йдеться у повідомленні.

Проєкт краєзнавчих лекцій «Український Південь» покликаний деконструювати історичні міфи про заселення південної України, а також розповісти про ключову роль в освоєнні цих територій українцями.

Ролик розробила студія ONYKO Films. Ініціаторами та координаторами інформаційно-просвітницької кампанії виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті. Консультантами у ролику виступили доцент кафедри Історії України ОНУ ім. І.Мечникова Володимир Полторак таначальник південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Нагадаємо, раніше проєкт “Український Південь” спростував історичні міфи про Одесу.

Схожі публікації

Залишити коментар