Розгляд апеляції у справі Марківа почнеться в Італії 29 вересня

Апеляцію на вирок італійського суду щодо військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа розглядатимуть 29 вересня. По всій території України з 9 вересня триває акція на його підтримку. Підрозділи Національної гвардії України розгорнули банери на підтримку засудженого в Італії за нібито вбивство італійського журналіста українського нацгвардійця Віталія Марківа.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства внутрішніх справ України на сторінці у Facebook.

“Поліцейські з усієї України підтримали незаконно засудженого в Італії гвардійця. Віримо у справедливість і чекаємо найшвидшого повернення на батьківщину нашого героя! Розгляд апеляції по справі Марківа – 29 вересня 2020 року”, – цитує пресслужба главу відомства Арсена Авакова.

Свободу захиснику України Віталію Марківу

Арсен Аваков: «Свободу захиснику України Віталію Марківу!», – так поліцейські з усієї України 🇺🇦 підтримали незаконно засудженого в Італії гвардійця. Віримо у справедливість та чекаємо найшвидшого повернення на Батьківщину нашого героя! Розгляд апеляції по справі #freeMarkiv – 29.09.20.Національна поліція України Національна гвардія України

Geplaatst door МВС України op Woensdag 9 september 2020

Також по Україні біля приміщень, де розташовані підрозділи Нацгвардії, буде розміщено банери на підтримку нацгвардійця, повідомляє пресслужба НГУ.

Нагадаємо,

Марківа затримали в Болоньї 30 червня 2017 року за підозрою у причетності до вбивства Роккеллі та Миронова 24 травня 2014 року в районі Слов’янська Донецької області. За версією слідства, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії.

У Міністерстві внутрішніх справ України розповідали, що кримінальне провадження проти Марківа італійські правоохоронці відкрили за свідченнями французького журналіста, який надав відеоряд, який нібито підтверджує причетність Марківа до вбивства Роккеллі.

Українські правоохоронці вважають, що загибель італійця і росіянина сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У підрозділі Марківа не було мінометів, які вели вогонь по ймовірному місцеперебуванню журналіста, пояснювали у МВС.

Українська діаспора Італії проводила пікети з вимогою звільнити нацгвардійця.

Італійська прокуратура просила для Марківа 17 років в’язниці.

12 липня 2019 року суд в Італії призначив Марківу покарання у вигляді 24 років позбавлення волі.

20 листопада захист подав скаргу на вирок. Юристи висловлювали надію, що навесні має розпочатися розгляд апеляції. Однак через пандемію коронавірусу слухання перенесли на кінець вересня. Українець залишається в міланській в’язниці суворого режиму.

У травні 2020 року експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та Київського політехнічного інституту провели у Слов’янську слідчий експеримент у справі Марківа. Вони змоделювали умови загибелі Роккеллі в той самий час року і на тих самих локаціях, де стався інцидент.

Як розповідалося раніше, 10 вересня 2020 року активісти “Руху опору капітуляції” зібралися на акцію протесту під резиденцією президента Володимира Зеленського в Конча-Заспі.



Схожі публікації

Залишити коментар