Фотозаповіт: Донбас, війна та бійці ЗСУ очіма військового капелана

Cвященнослужитель Княжого храму св. Миколая у Львові (ПЦУ), військовий капелан, протоієрей Андрій Дуда трагічно і передчасно відійшов у вічність – цього року він помер від інсульту у віці 44 років. Протоієрея Дуду добре знали і поважали в підрозділах Львівського гарнізону. У час поширення пандемії отець Андрій вів активну волонтерську діяльність, забезпечуючи антисептичними та захисними засобами львів’ян. За життя священник зробив низку фотовиставок, присвячених українським воїнам АТО/ООС.

Про творчість та активну духовницьку, громадську та волонтерську діяльність на Донбасі цієї непересічної людини розповіло Інформагентство АрміяІnform.

2016-го отця Андрія було нагороджено Орденом святого Юрія за молитовність і щиру місіонерську працю, відданість пастві, духовну опіку над рідною землею, любов до свого народу. Його добрі справи і світлий духовний спадок і нині працюють на благо людей.

Про нього військові розповідали: “цей священник може годинами цитувати вірші Тараса Шевченка. Знає напам’ять понад 40 поезій великого Кобзаря. Крім того, має приємний тенор, бо свого часу співав у відомій в Україні та за її межами Хоровій капелі «Дударик». А ще отець Андрій Дуда свого часу писав картини, а зараз захоплюється фотографією. І, крім душпастирської роботи з військовими, робить чудові фотозамальовки з життя наших воїнів на передовій”

Тож військовий капелан отець Андрій Дуда мав багато різних чеснот, захоплень і одне з них – цифрова фотографія. Частина з його фоторобіт увійшла до експозиції науково-просвітницького проєкту «Від оптичної ілюзії – до цифрової реальності», яку організували Львівський історичний музей та Львівський фотомузей Романа Метельського.

“Отець Андрій Дуда був надзвичайно творчою людиною. Мистецтво, як метод євангелізації, він застосовував і в публічних проповідях поза храмом. Гадаю, він би хотів, щоби його світлини й надалі надихали українців на добре і мудре. Ми зберегли його мистецький спадок. І до Всесвітнього дня фотографії фрагменти його фотовиставок увійшли до великої експозиції, що демонструватиметься в одному з найкрасивіших музейних просторів міста Львова – в Італійському дворику”, – розповів начальник 58-го Будинку офіцерів полковник Віталій Провозін.

Серед втілених мистецьких проєктів отця Андрія:

  • презентація сакральних пам’яток храму «Скарби княжої церкви св. Миколая у Львові» (2016–2017),
  • спільний з народним художником України Мирославом Отковичем та директором Львівського будинку офіцерів полковником Віталієм Провозіним проєкт «Король Данило. Нащадки княжої слави» (2017–2018),
  • проєкт фотолистівок спільно з керівником студії «Фотографії старого Львова» Романом Метельським (2019),
  • фотовиставка «Фронтові друзі» (2019) і багато інших.

Як повідомлялося, в архівних збірках Ватикану виявили раніше невідомі документи, які допоможуть у визнанні Андрея Шептицького Праведником світу.

Схожі публікації

Залишити коментар