На Алеї Українських Діаспор вандали знищили особливу сосну від діаспори США

від Стожари

У Києві, на Новий рік у Русанівському парку на Алеї українських діаспор вандали зрубали сосну від діаспори штату Північна Кароліна (США).

Про це повідомляється в спільноті “Алея українських діаспор” у Facebook.

“Новий рік розпочався з втрати…На Алеї Українських Діаспор знищили ялину від США, вже досить доросле дерево, під 4 метри… Хтось мабуть відсвяткував весело.. Тільки всім нам дуже сумно.. Така реальність в Україні”, – повідомив Олег Резник.

“Так сталось що наша країна ще переповнена двоногими створіннями для котрих «Йолка» є пріоритет святкування нового року… То ж це створіння зрубало на Русанівському парку «Сосну Чорну» з Алеї Українських Діаспор, котру висадила Північна Кароліна США. Немає цензурних слів і часу розповідати скільки сил потрачено на вирощування цього дерева”, — зазначив один з координаторів проєкту Олександр Білера.

Ось таким було дерево

Вандали зрубали «верхівку» дерева, залишивши кілька гілок при стовбурі, тож дерево ще може «вижити», хоча, таким гарним та рівненьким, як колись уже не буде.

Олександр Білера за фактом нищення вандалами сосни чорної на Алеї українських діаспор звернувся до правоохоронців.

Як повідомляється, на місці події планують замінити табличку або висадити нове дерево. Учасники проєкту також планують на Алеї українських діаспор оновити освітлення та встановити камери відеоспостереження.

“ЦІКАВА ПРОПОЗИЦІЯ ВІД УКРАЇНЦІВ ІРЛАНДІЇ : “Господи що зробили!?!Як сумно, як гидко….Мабуть треба так і залишити, діаспора не винна за виродків, та написати табличку “тут була ялинка 4 метри до 2? Грудня 2020….”, – написав Олег Резник.

Разом з тим, пані Наталія з Естонії запропонувала відновити сосну на Алеї Українських діаспор: “Шановні діаспоряни! Так сталося , що я народилась в Естоніі, але більшу частину свого життя прожила в Києві на Русанівці, і це мій рідний дім. Русанівка найкращій район Києва і там живуть чудові люди ! Ми поговорили з сусідами і вирішили відновити сосну на Алеї Українських діаспор. А я сподіваюсь бути в Києві весною і ми будемо висаджувати дерево від Естоніі. Думаю, що естонці, які живуть на Русанівці, теж приймуть в цьому участь”.

Нагадаємо, Алею українських діаспор заклали на Русанівці у травні 2019 року українські громади з різних країн, як символ зв’язку українців усього світу з Батьківщиною. Пам’ятний напис ідентифікуватиме дерево та діаспору.

Сосну чорну висадили під час першої черги. Тоді ще з’явилися дерева від від українських громад з Німеччини, Ірландії, Домініканської Республіки, Туреччини, Росії, Люксембургу, Великої Британії, ОАЕ, Князівства Монако, Сінгапуру, Італії та Канади.

В рамках другої черги посадили 8 саджанців, зокрема, дуб (від українців Латвії), горобину (РФ, Москва), ліщину (Мексика), платан (Грузія), ялину (Індія), клен канадський (Канада), дуб червоний (Німеччина, Саксонія), карагач (Казахстан), збільшивши кількість дерев до 20.

А цієї весни на Алеї українських діаспор висадили третю чергу дерев. Алея поповнилася 9 деревами, серед яких каштан, дуб, ялинка, сакура, клен, черемха, липа, в’яз, та кущем калини. Загалом планується висадити щонайменше 100 дерев.

До слова, в умовах мегаполісів загальний стан сосни чорної кращий, ніж сосни звичайної. Ця порода більш стійка до диму та промислових викидів. Сосна чорна широко використовується в захисних насадженнях, завдяки нечутливості до солі, промислового пилу та диму, що містять діоксиди, здатності зростати в сухих умовах, добре поглинати SO2, NO2.

Схожі публікації

Залишити коментар