В Україні з 1 жовтня вийдуть з обігу певні банкноти і монети

З обігу знову виводять монети та деякі банкноти – вже з 1 жовтня їх не прийматимуть при розрахунку в українських магазинах.

Відповідне рішення ухвалив Національний банк України.

У Нацбанку зазначають, що такі кроки мають кілька переваг. Заступник голови Національного банку Олексій Шабан зазначив, що держрегулятор продовжує наводити порядок у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів. Головна мета таких рішень – спростити готівкові розрахунки та підвищити їх зручність для користувачів, а також подбати про економічну доцільність і підвищення якості готівки в обігу.

По-перше, монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року.

По-друге, Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

Які причини такого рішення:

• Cпрощення та зручність розрахунків готівкою.

• Позитивний економічний ефект.

• Підвищення якості готівки у обігу.

Що робити громадянам з такими монетами та банкнотами?

Вони зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:

• в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;

• у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Крім того, Національний банк з 01 жовтня 2020 року розпочне активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та обігові монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору).

Потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Національного банку.

Проте, на відміну від застарілих банкноти та монет номіналом 25 копійок, банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003–2007 років та монети номіналом 1 гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року, поки що залишаться дійсним платіжним засобом. Ними можна буде розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. Водночас поступово в обігу їх ставатиме дедалі менше, а їхнє місце займуть відповідні ʺсріблястіʺ монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску.

Монети 25 копійок перестануть бути платіжним засобом з 1 жовтня 2020

🚩 Монети 25 копійок перестануть бути платіжним засобом з 01 жовтня 2020 рокуМонети 25 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року. Тобто ними не можна буде розраховуватися за товари чи послуги.Чому? Тому що зараз 25 копійок не розмінюються через вилучення з обігу монет номіналами 1, 2 та 5 копійок, що відбулося торік. Завдяки їх вилученню з обігу ця проблема вирішиться.Але це не привід для хвилювання. Громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:☘️ упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків;☘️ упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Geplaatst door Національний банк України op Woensdag 2 september 2020

Як повідомлялося, світові банки здійснили транзакції на понад 2 трильйони доларів протягом останніх 20 років, які, за висновками фахівців, є підозрілими.

Схожі публікації

Залишити коментар