Проєкт «#Кохання перемагає» розповідає про зворушливі фронтові весілля та “Весільну фею” Донбасу

Олена Ярошенко із Запоріжжя володарка весільного агентства «Любовь-морковь», яка допомогла об’єднати життя не одного десятка військових. З весни 2014 року і до цього часу вона їздить волонтером в зону АТО (позивний «ЛенкО»). Нагороджена відзнакою Міноборни України – медаллю «За сприяння Збройним Силам України», медаллю 23 окремого батальйону «Хортиця» та іншими численними відзнаками.

Про її діяльність розповідає ArmyInform

Весільне агентство Олени існує вже майже 15 років. Бізнес успішно розвивався, допоки в Україну не прийшла війна. Жінка не змогла залишитися осторонь і почала активно допомагати захисникам на Сході країни, а бізнес відійшов на другий план. У Запоріжжі Олена з однодумцями організувала штаб гуманітарної допомоги для переселенців, а згодом – для військових із передової. Як зазначає пані Олена, запорізькі волонтери розпочали свою роботу раніше, ніж міжнародні гуманітарні місії.

Одного разу, влітку 2016 року, на передовій до неї звернулися пара військових – розвідник із позивним «Фантом» та його дівчина з проханням проконсультувати їх з приводу організації весілля. І тут з’ясувалось, що у майбутніх молодят немає коштів на найпростіші реч

“Але багато чого було у моєму агентстві. Я із задоволенням зробила весільний букет для нареченої, поділилася прикрасами на автомобіль, а також особисто провела виїзну церемонію одруження”, − пригадує Олена.

Відтоді, приїжджаючи на фронт, волонтерка пропонує свої послуги щодо організацій одружень для військових. Таким чином Олена стала Весільною феєю – саме так її знають на передовій. І якщо військовий обмовився про плани одружитися, побратими його скеровують до Олени.

“І на війні наші хлопці не втратили здатність кохати. Їм необхідно мати тут, на мирній частині України, «особистий тил» для того, щоб бажати жити й мати стимул повернутися живим. Я із впевненістю можу сказати, що часто саме війна підштовхує їх робити цей серйозний життєвий крок”, − говорить Олена.

Згодом ідея реалізації весіль на передовій втілилася у проєкт «#Кохання перемагає», до якого через соцмережі та «сарафанне радіо» приєдналися усі охочі допомогти військовому коханню.

Першою помічницею Олени стала власниця салону, яка надала з десяток весільних і вечірніх суконь. Вони згодилися і для доньок учасників АТО і загиблих героїв. Були і ті, хто привозив сукні 15-20-річної давності. Зрозуміло, що вони вже давно вийшли з моди, але волонтери використовували їх для проведення тематичних весіль у ретро-стилі, переробляли під вишивку для етновесіль, або виготовляли святкові суконьки для малечі атошників. Згодом приєдналися візажисти, декоратори бенкетних залів, кондитери, які виготовляли короваї та торти, власники кафе і ресторацій… Всі вони робили це безкорисно.

“Запам’ятався випадок, коли ми об’єднали два весілля, – одна пара була повними сиротами, виховувалися в дитячому будинку. Чоловік був військовим, вони познайомилися уже після його повернення з фронту. У другій парі наречений – афганець, який кілька років жив «просто неба». Асоціація бездомних Запоріжжя знайшла його, там він і познайомився із майбутньою дружиною. Звісно, ані у перших, ані у других молодят коштів не було. Ми відіграли «два весілля в одному» ціною близько 100 тис. гривень, не взявши з наречених ані копійки!” − пригадує жінка.

Був у Олени досвід посвяти росіянки в українку. Молодята познайомилися у соцмережі. Згодом дівчина кинула на своїй батьківщині все і приїхала до коханого, який на той момент боронив Україну від російської навали.

“Нам терміново прийшлося вигадувати обряд посвяти. Тут на допомогу прийшли рідновіри – вони написали Клятву Українки, у якій дівчина відрікалася від російської землі та приймала Україну в серці. Весілля у національному стилі й посвята відбувалися на Січі. Дівчину вмили водою з Дніпра, землею з Хортиці її помазали, надягли їй на голову вінок із калини. До речі, керівництво національного музею «Хортиця» завжди нам йде на поступки, надаючи для проведення церемоній і територію, і в погану погоду курені”, − розповідає жінка.

Звертаються до Олени і дівчата-військові. Не дивлячись на зовсім нежіночу професію, на своєму весіллі дівчата теж хочуть бути гарними. Одного разу до Олени звернулась наречена, чий підрозділ знаходився на той момент у промзоні Авдіївки. За кілька днів туди поїхала машина з трьома весільними сукнями на вибір, трьома фатами, кількома парами жіночого взуття, іконами, обручками, жовто-блакитними бутоньєрками для гостей і свідків.

До прикладу, у Маріуполі весілля грали в морському стилі, адже наречений – морський піхотинець. Сукню нареченої обробляли вручну, прикрашаючи її мушлями і стрічками під колір піхотинського берету, а церемонія розпису відбувалася на березі Азовського моря.

Весілля на передовій

Олена Ярошенко вже 5 років поєднує серця військових та волонтерів. Дівчина організовує безкоштовні весілля навіть на передовій!Проєкт "Кохання Перемагає"💑:(P.S Вітаємо з днем всіх закоханих!#шотам любить вас❤️)

Geplaatst door ШоТам? op Vrijdag 14 februari 2020

Пару з артилерійської бригади ми одружували теж на Хортиці біля старовинних гармат – дуже символічно вийшло – ми об’єднали таким чином минуле і сучасне”, − пригадала ще одне військове весілля Олена.

За її словами, українське кохання розширило свою географію через війну на Донбасі. Якщо раніше сім’ї створювалися у межах одного регіону, то тепер, на фронті, кохання об’єднує жителів усіх регіонів України від сходу до заходу, від півночі до півдня.

Як уточнювалося в публікації Sich.zp.ua, допомогу можна надіслати на карту Приватбанку – 5168 7573 9178 5362. Або доправити посилки і залишити беспосередньо на вахті в приміщенні штабу за адресою: Запоріжжя, пр.Соборний, 109, офіс 21. Її телефон 067-618-7977.

Як повідомлялося, мати загиблого Героя України Михайла Гончаренка, волонтерка Галина розповіла про свій проєкт «Солдатський привал» у Запоріжжі.

Схожі публікації

Залишити коментар