На кордоні із партнерами ЄС починає діяти сервіс перетину кордону вантажними перевізниками “єЧерга”

від Стожари

Кордон України із зарубіжними партнерами, його перетин українцями після терористичної агресії Росії 24.02.2022 продовжує залишатися одним із найважливіших державних сервісів. Зазначене зумовило те, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України запустило сервіс “єЧерга” ще на 15 вантажних українських пунктах пропуску.

Система онлайн-бронювання вантажними перевізниками місць для перетину кордону (єЧерга) буде діяти загалом на 16 пунктах пропуску з країнами ЄС та Молдовою. До вже працюючого за цією системою пункту пропуску “Ягодин – Дорогуськ” додадуться ще 15 пунктів пропуску. Рішення про це ухвалили сьогодні на засіданні Уряду.

Розпочатий у грудні минулого року пілотний проєкт довів: ми можемо ліквідувати фізичні черги, керувати транспортними потоками та з повагою ставитися до перевізників, – наголосив Віце-прем’єр-міністр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Лише на одному пункті перетину кордону “Ягодин-Дорогуськ”, починаючи з грудня, понад 75 тисяч вантажівок виїхало з України завдяки електронній послузі. Обовʼязковість єЧерги на Ягодині допомогла уникнути колапсу у дні, коли Польща призупинила ввезення зернових. Вантажівки, які перевозили іншу номенклатуру, продовжили рух відповідно до визначеного часу”.

За словами Віце-прем’єра, проєкт має кілька ключових переваг: для перевізників це очевидний економічний ефект – можна планувати перевезення і не витрачати гроші на кількаденне простоювання на кордонах. Для держави – це інструмент для аналізу транспортних потоків, впорядкування перевезень та ліквідації фізичних черг на кордонах.

єЧерга – це сервіс, аналогів якого немає в жодній країні Європейського союзу. Він розроблений Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерство цифрової трансформації України та Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України за підтримки USAID/UKaid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах та реалізується спільно з Укртрансбезпека. Це абсолютно безкоштовна державна послуга.

До кінця травня єЧерга буде працювати в тестовому режимі. До пункту пропуску Ягодин додадуть найбільші пункти пропуску: Рава-Руська, Краківець, Шегині, Ужгород, Порубне, Тиса (Чоп) – Захонь, Рені та інші.

Реєстрація водіїв в електронній черзі розпочнеться з 8 травня. Це можна зробити в застосунку чи на сайті https://echerha.gov.ua/. З середини травня перетин кордону для вантажівок буде можливим лише за записом в електронній черзі.

У планах Міністерства – поширити послугу на пасажирські перевезення. єЧерга є лише частиною системної роботи з модернізації та розбудови пунктів перетину кордону. Протягом року відбуватиметься їхня передача в управління Агентства відновлення України..

Схожі публікації

Залишити коментар