День Івана Купала. Давні традиції, прикмети та заборони

від Стожари

День Івана Купала з давніх часів для наших предків мав сакральне значення, він завжди був пов’язаний з безліччю вірувань, прикмет, традицій, обрядів і навіть заборон. В Україні з 6 на 7 липня відзначають купальську ніч, яка передує дню Івана Купала.

Згідно з давніми традиціями, Івана Купала – свято сонця, тому найважливіша роль в обрядах відведена силі вогню.

Предки сучасних українців святкували Купала 20-22 червня в час літнього сонцестояння: увечері, вночі і в самий день Купала. У цей час сонце наближалося до зеніту – піднімалося високо над землею, давало найбільше тепла і світла.

Після поширення християнства давнє свято Купала злилося зі святом дня народження Івана Хрестителя, яке святкується 7 липня або 24 червня за старим стилем, і стало називатися Івана Купала.

Свято Івана Купала, як і багато інших українських народних свят, не можна точно назвати ані виключно язичницьким, ані християнським, оскільки воно увібрало в себе традиції обох ідеологій.

Стрибки через вогнище, пошук цвіту папороті, плетіння з польових квітів вінків, які пускають за течією річки – це лише мала частина традицій на свято Івана Купала, яке українці відзначають саме у ніч із 6 на 7 липня.

Головні персонажі свята – Купала та Марена – уособлюють чоловіче і жіноче божества. Їх ролі грають хлопці та дівчата або ж опудала. У центрі святкування – купальський вогонь, який символізує сонце-зародок у материнській утробі. Він має горіти цілу ніч.

У надвечір’я дівчата гадають на судженого – кидають у воду свої вінки, а хлопці повинні їх дістати. Вінок – це символ щастя та одруження. Чий вінок хлопець дістане, того й дівчина повинна поцілувати і мусить бути з ним у парі на це свято (як правило, вибір зарання узгоджують).

Хлопці спускають з гори вогняне колесо-сонце (символ літнього сонцевороту) або ж розкручують його на стовпі під загальне пожвавлення і радість.

Купальські вогні

Своїм корінням вона йде в язичницьке минуле і пов’язана з літнім сонцестоянням. Світловий день ставав все менше, чим охоче користувалися темні сили. І щоб відігнати різного роду демонів, люди виходили на масові гуляння навколо багать. Втім, збиралися не просто погрітися, а заради змагальних стрибків — хто стрибне вище всіх над багаттям, той буде найщасливішим. А вже над загасаючим вогнем, взявшись за руки, починали стрибати закохані парочки. Якщо руки розчепити — залишатися разом їм не судилося, а якщо втриматися разом — будуть любити один одного багато років.

Ще вогонь використовували для зцілення, вважаючи, що якщо спалити в купальську ніч одяг хворої людини, вона незабаром видужає. Ну а щоб надати нічному гулянню видовищності, сільські парубки підпалювали бочки і з високого берега скачували їх у воду.

Вода на Івана Купала

Багато традицій на Івана Купала пов’язані з водою. 7 липня християни відзначають також день народження Іоанна Предтечі, який хрестив Ісуса в Йордані. Тому вважається, що саме з цього дня купання у відкритих водоймах стають безпечними — з річок та озер виганяється вся нечисть. А масове купання – один з головних обрядів Івана Купала.

Протекція Купали над любителями поплавати і попустувати в воді триває до Ільїна дня, який відзначають 2 серпня. Крім цілющого купання, оздоровити тіло і душу здатна ранкова роса, а молодих дівчат вона зробить ще красивішими. Вмиваючись вранці, ввечері дівчата пускають по воді вінки, гадаючи на любов.

У день Івана Купала прийнято ходити в лазню і перший раз у році паритися свіжими березовими віниками. В Івановий віник, який нібито володіє магічною силою, можна додати квіти і листя папороті. А найкраще зробити його з дванадцяти трав, зібраних у купальську ніч.

Трави на Івана Купала

На Івана Купала особливими цілющими силами наділені польові трави і квіти — їх збирають, сушать і використовують потім весь рік для лікування, захисту будинку від злих духів і пристріту.

Найголовнішою рослиною в цей день вважається папороть. За легендою, в купальську ніч вона може зацвісти буквально на кілька секунд — людина, що побачив це чудо, повинна зірвати квітку і бігти геть із лісу, рятуючись від нечистої сили. Якщо втекти від злих духів вдасться, то такий щасливчик навчиться розуміти мову рослин і тварин, а також зможе легко відшукувати будь-які скарби.

Як притягнути гроші

По одному з методів ворожок, треба вмитися срібними монетами і вимовити змову. Однак металом вмиватися незручно, до того ж срібні монетки вдома не всі тримають. Другий спосіб більш простий — потрібно непомітно кинути у вогонь жменю монет і сказати: «Гори-гори, Вогонь-сила, щоб достатку у мене багато було, щоб багатство моє додавалося, щоб все мені вдавалося».

З метою збагачення також радять вмиватися росою. Але робити це потрібно обов’язково до світанку 7 липня.

Ворожіння на чоловіка

Існує також кілька способів ворожити на судженого. Перший із них підходить для тих, у кого багато шанувальників і виникають складнощі в питанні «визначитися». Потрібно взяти стільки гілок папороті, скільки у вас шанувальників, на кожну загадуєте ім’я молодої людини. Щоб нічого не переплутати, придумайте відмітні знаки для кожної: підійдуть, наприклад, різнокольорові нитки. Заходьте в річку, притискуєте гілочки на дно і різко відпускаєте. Той шанувальник, чия гілочка спливла першої, і є ваш суджений.

У другому способі ворожіння потрібно заплести вінок із трав, думаючи про самого судженого, і запустити по воді. Якщо вінок потонув відразу, не вийде нічого з цією молодою людиною: чи знайде собі іншу, або просто кине. Якщо вінок розплівся, все залежить тільки від вас. Якщо вінок далеко поплив — у вас всі шанси вийти заміж цього року.

Третій спосіб підходить для тих, у кого немає можливості йти до річки, тому що тут підійде навіть таз із водою. Візьміть дві ромашки, покладіть їх поруч і «запустіть». Якщо квіти весь час поруч, будете разом.

Що не можна робити на Івана Купала

На Івана Купала прокидається всяка лісова нечисть, тому в цю ніч не можна спати. Навіть в ніч з 6 на 7 липня від води слід триматися подалі вагітним, дітям і літнім. Водяна нечисть може нашкодити слабким організмам цих людей.

Щоб родина не збідніла, її членам на Івана Купала краще нічого не віддавати, не продавати і не позичати. А якщо людина знайде на дорозі гроші — навіть велику суму — йому ні в якому разі не можна їх брати.

Жінкам не можна відзначити Івана Купала і не побувати біля вечірньої ватри — так роблять тільки відьми.

За повір’ям, у купальську ніч не можна спати, оскільки активізується всяка нечисть – відьми, перевертні, русалки, чаклуни, домовики, водяники, лісовики. Дівчата на Івана Купала носили часник за поясом, щоб вберегти себе від нещастя, клали на порозі і на підвіконнях кропиву.

Схожі публікації

Залишити коментар