До 230-річчя від дня народження «львівського Моцарта» відбудеться вечір його музики

Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика 1 березня запрошує на вечір музики сина геніального Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера, який прожив в Галичині понад тридцять років і спромігся пройти шлях від приватного вчителя музики до найбільш помітної постаті у культурному житті краю – був прекрасним концертуючим піаністом, талановитим педагогом і композитором.

Подію її організатори присвячують 230-річчю від дня народження «львівського Моцарта» (26 липня 1791 – 29 липня 1844). Як зазначається, програма концерту дуже добре пасує до першого дня весни. В афіші – кантата «Перший весняний день» для солістів, хору та оркестру, написана 1829 року з присвятою дружині імператора Франца ІІ – Кароліні Августі Баварській, також – Перший фортепіанний концерт Франца Ксавера, написаний композитором у 17-річному віці, та урочиста Увертюра Ре мажор.

Твори Моцарта-молодшого лунатимуть у виконанні відомих львівських музикантів – Оксани Рапіти (фортепіано), Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова», солістів Галини Юхимець (сопрано) та Петра Швайковського (тенор), Камерного хору «Gloria», які виступатимуть під керівництвом Сергія Бурка та Володимира Сивохіпа.

Партнер проєкту – МГО «Моцартівське товариство у Львові».

Найбільша частина творів сина великого Моцарта Франца Ксавера створена саме в Галичині

Варто зазначити, піаніст, диригент, композитор і педагог, Франц Ксавер Вольфганг Моцарт народився у Відні. Отримав дуже добре музичне виховання. Вчився, зокрема, в Антоніо Сальєрі. Грав на фортепіано. Засвоїв також теорію гри нас скрипці. Як і батько, досить рано почав самостійні виступи. Також доволі рано почав писати музику – перший його фортепіанний концерт датований 1805 роком (Францу Ксаверу тоді було лишень чотирнадцять). 

17-річним приїхав до Львова. Навчав музиці дітей з багатих родин, зокрема, в Підкамені, що неподалік Рогатина, та в Бурштині. Організував хор. Згодом переїхав до Львова, де також приватно викладав музику і заснував дуже відомий хор Святої Цецилії, де співали 400 осіб. 

В подальшому створив музичне товариство  Святої Цецилії та Інститут співу, який вважають першою музичною школою у Львові. Багато подорожував і з великим успіхом концертував. 

1838 року зі Львова повернувся до Відня. Був обраний почесним капельмейстером Моцартеуму у Зальцбурзі. Помер у курортному Карлсбаді, де й похований.

Музикознавці зазначають, що найбільша частина творів Франца Ксавера створена саме в Галичині. У Львові композитор написав дві сонати, кілька пісень та фортепіанних п’єс за мотивами українських народних пісень, кантату і терцет.

У Львові про Моцарта-молодшого досі з великою повагою говорять як про видатного організатора культурного життя. І концерт 1 березня у Львівській філармонії – лише початок цілої низки подій із присвятою Францу Ксаверу, бо 2021-й для львівського Моцарта, є ювілейним.

Як повідомлялося, 31 грудня в Андріївській церкві відбулася світова прем’єра віднайдених симфоній Максима Березовського під керівництвом диригента Кирила Карабиця.

Схожі публікації

Залишити коментар