Українці США та Канади анонсували міжнародну акцію памʼяті жертв російського бомбардування драматичного театру в Маріуполі

від Стожари

16 березня минає два роки від трагічної дати – знищення російськими бомбами Маріупольського драматичного театру. Досі ніхто не знає точну кількість жертв, адже місто окуповане. За різними даними, там перебували понад 1000 людей.

Перед театром великими літерами було написано «Діти», однак росіяни все одно скинули бомби на будівлю.

Українці Канади та США закликають увесь світ долучитися до проєкту «ДЕ ТИ: Where are you?», щоб згадати невинно вбитих дітей й поширити правду про російські злочини по всьому світі.

Кампанія складається з:

  • Заклику приєднатися до міжнародного флешмобу в суботу. 16 березня українським школам, центрам та осередкам по всьому світу пропонується поширювати графіті та напис “Діти” у публічних місцях, соцмережах, під час масових заходів. Саме цей напис став символом невимовної жорсткості росіян, адже з двох сторін театру в Маріуполі, знищеного російською авіацією, великими літерами, які видно з неба, фарбою на асфальті було написано “Діти”.
  • Презентації музичного відео пісні Лео Волянського англійською та українською мовами: “ДЕ ТИ: Де ти?” створеного спільно з Babylon’13 та хором “Дударик”.
  • Розповсюдження інформації на шкільних уроках про те, що злочини проти дітей – ключ до розуміння злочину геноциду, що відбувається, і міжнародного ордера на арешт для російського диктатора.
  • Вебсайту, який надає інформацію про перевірені благодійні організації, які працюють над поверненням українських дітей з Росії та допомогою дитячим жертвам війни відновити фізично та психологічно, в Україні, США та Канаді.

Організатори акції памʼяті пропонують використовувати різні відповідники українському слову “Діти”. “Дети” російського (оригінальний напис під драмтеатром), “діти” українською, “Kids” англійською, а також вираз “Де ти” різними мовами – як символ загублених життів дітей. 

Графіті можна наносити крейдою, фарбою або ж просто поширити дописом у соцмережах, для цього створили спеціальні банери. Акція відбуватиметься під час так званих президентських “виборів” у Росії, що є ще одним приводом привернути увагу світу до воєнних злочинів окупантів. Крім того, кампанія запланована після церемонії вручення премії “Оскар”, на яку номінований український документальний фільм “20 днів у Маріуполі” – як нагадування світу про жорстокість росіян. 

Серед партнерів проєкту – Школа ім. Юрія Липи (Торонто), Рідна Школа парафії Св. Юрія (Едмонтон), Школа Св. Йосафата (Торонто), Курси українознавства (Едмонтон), Українська католицька єпархія Торонто й Східної Канади, Фундація Дніпро (Ошава), Родина Куликів, Ліґа Українок Канади, Інститут Україніка, Форум ТБ (Торонто), Вавилон’13, Хор Дударик. 

Схожі публікації

Залишити коментар