У Польщі вийшов довідник, присвячений правам українських учнів у польських школах

від Стожари

Для підтримки українських учнів, які навчаються у польських школах, фонд Varia Posnania підготував перше видання комплексного порадника «Права громадян і громадянок України у польських школах».

Наші колеги з “Наш вибір” розповідають, які питання висвітлені у довіднику, і де його можна отримати.

Довідник «Права громадян і громадянок України у польських школах» призначений для батьків та учнів і містить базову інформацію про підготовчі класи, полегшення при екзаменах, безплатні додаткові курси польської мови. Крім цього довідник містить рекомендований порядок дій у випадку дискримінації за національною ознакою. 

«Це публікація на межі права і суспільствознавства, але написана доступно, щоб кожен учень, його батьки, вчитель і директор школи могли дізнатися про права цієї групи, а також побачити особливий статус, який вони мають у польському суспільстві», – повідомила упорядниця довідника та віцепрезидентка фонду Varia Posnania Александра Срока на своїй сторінці у Facebook.

«Я пишу, зокрема, про право на безплатне додаткове вивчення польської мови в стінах школи, адаптацію до іспитів, підготовчі класи, але також і про менш “комфортні” питання, такі як правова реакція школи на дискримінацію учня-громадянина України. У рамках публікації я також провела дослідження, яке показує, що органи державної влади не застосовують правові рішення, які вони самі ж і створили. Я показую, що кількість підготовчих відділень є катастрофічно низькою (у Підляському воєводстві у 2022/2023 навчальному році було лише 1 відділення – максимум на 25 учнів). На жаль, це нікого не хвилює», – йдеться у дописі.

Довідник складається з 14 розділів і має майже 120 сторінок. У виданні, з посиланням на різноманітні законодавчі акти, описуються права українських учнів у польській школі та зазначено, як саме ними можна скористатися:

  • право на безплатне навчання польської мови;
  • право до приєднання до уже наявного підготовчого класу;
  • право на допомогу асистента вчителя який володіє рідною мовою учня;
  • право на отримання вичерпної інформації про умови оцінювання;
  • право на отримання певних полегшень під час складання державних екзаменів (можливість користування словником, довший час іспиту тощо);
  • право на рівноправну участь у шкільному житті;
  • право на спілкування українською мовою в приватних справах;
  • право на розвиток національної ідентичності та можливість ініціювання заходів, що забезпечують підтримку зв’язків з батьківщиною.

Наприкінці видання коротко описані головні права та обов’язки учнів, вчителів та директорів шкіл з посиланням на юридичні акти. Окрему увагу у брошурі приділено питанням дискримінації. Упорядники подають практичні поради щодо того, як з нею боротися і що робити у конкретних ситуаціях.

Брошура підготовлена польською мовою і її можна безплатно завантажити за посиланням. У фонді обіцяють, що згодом має з’явитися україномовна версія довідника.

Схожі публікації

Залишити коментар