В Андріївській церкві у Києві відбудеться світова прем’єра віднайдених симфоній «українського Моцарта»

31 грудня в Андріївській церкві відбудеться світова прем’єра віднайдених симфоній Максима Березовського під керівництвом диригента Кирила Карабиця.

У виконанні Національного камерного ансамблю  «Київські солісти» прозвучать усі три симфонії українця Максима Березовського, передає “День”.

Побачити концерт зможе кожен охочий завдяки онлайн- трансляції, яка розпочнеться о 18:00, 31 грудня на сторінці Кирила Карабиця у Facebook  та на Youtube-каналі Фонду пам’яті Володимира Горовиця.

     2020 рік, що минає – є  роком 275-го ювілею з дня народження Максима Березовського, класика української та європейської музики. Його часто називають «українським Моцартом». Та передусім, творчість Максима Березовського є визначною для становлення української музичної культури.

     Концерт  #Березовський275 – прецедент в музичному житті країни, адже понад 200 років ці твори вважались втраченими. Символічно, що наприкінці 2020 року, коли людство затихло в час пандемії, відбудеться настільки вагомий для української культури концерт.

     У 2016 році під орудою Кирила Карабиця у Національній філармонії вперше зазвучала Перша симфонія До мажор Березовського, ноти якої до сьогодні зберігаються в архівах Ватикану. Симфонія До мажор вважається першою українською симфонією. 

      31 грудня відбудеться «повернення» ще двох, до сьогодні загублених, симфоній композитора. Ноти творів були здобуті Кирилом Карабицем  у Національному архіві Парижа. В цьому архіві також зберігається єдиний рукопис Сонати для скрипки та клавесину Березовського.

     До речі, відомо, що неповна копія однієї із симфоній знаходиться також у приватному архіві Кирила Розумовського, що зберігається у Національній бібліотеці Вернадського у Києві. Через помилку в прізвищі композитора, яку допустив свого часу видавець, надрукувавши Beresciollo замість Beresowskoy, відбулась плутанина, яка поставила під сумнів ідентичність авторства. Дослідженням цієї теми впродовж 25 років займається кандидатка мистецтвознавства Лариса Івченко.

Раніше ми детальніше розповідали про постать легендарного композитора, диригента і співака Максима Березовського.

Схожі публікації

Залишити коментар