Музичний діалог «Україна — Європа»: Герою України Василю Сліпаку 20 грудня могло би виповнитися 46 років…

Загиблий у російсько-українській війні 29 червня 2016 року від кулі снайпера Герой України Василь Сліпак — всесвітньо відомий український оперний співак з унікальним голосом, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник Революції гідності та бойових дій на сході України. Позивний «Міф». Народився 20 грудня 1974 року. Цього року до дня народження легендарного «Міфа» митці підготували кілька знакових заходів.

Про це повідомляє України молода.

Вже за усталеною традицією в іменній великій залі Василя Сліпака, розташованій у стінах НМАУ імені П. І. Чайковського, відбудеться музичний діалог «Україна — Європа».

Для участі в урочистостях до Києва прилітають праправнучка бельгійського музиканта Анрі В’єтана Агнес Бріоль В’єтан і відомий французький диригент Ніколя Краузе, який співпрацював і дружив із Василем Сліпаком.

Отже, 21 грудня звучатимуть Концерти для скрипки з оркестром № 2 і 5 Анрі В’єтана, а також твори французьких і українських композиторів. Їх виконають Національний ансамбль солістів «Київська камерата», солісти Богдана Півненко та студентка Вищої школи музики в Лозанні (Швейцарія) Олександра Хмара.

Відкриє концерт знаменита Серенада для струнних Петра Чайковського — як нагадування про 180-річчя від дня народження композитора з українським корінням, який тривалий час творив в Україні.

У рамках заходу відбудеться також круглий стіл на тему «200 років від дня народження Анрі В’єтана: повернення в Україну», у якому візьме участь музикознавиця, праправнучка композитора Агнес Бріоль В’єтан.

Також представлять у столиці одночасно концепцію та макет Артскверу імені Василя Сліпака, який намагаються облаштувати уже не перший рік на Андріївському узвозі.

Організатор ГО «Музичний батальйон» підготував й концерт за участю кобзаря-лірника, народного артиста України Василя Нечепи, французького співака Поля Манондіза, який став патріотом України, та учасника гурту «Гайдамаки» Олександра Ярмоли, який виконає пісню-присвяту «Лицар».

Як повідомлялося, у листопаді у Львові презентували кліп про історію Героя України Андрія Кизила.

Схожі публікації

Залишити коментар