Україна не визнає інавгурацію та повноваження Лукашенка як легітимного президента Білорусі

від Стожари

Україна не вважає легітимною інавгурацію Лукашенка, яка відбулася у Мінську 23 вересня, та не визнає його повноваження як президента Білорусі.

Про це у своєму твіттері написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“З огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня “інавгурація” Олександра Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави”, — написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter.

Окремо він наголосив, що така позиція України не є втручанням у внутрішні білоруські справи.

Окрім України, ще 10 країн не визнають Лукашенка легітимним президентом БІлорусі.

Нагадаємо, напередодні у Мінську відбулась секретна інавгурація, на яку запросили обмежене коло осіб – церемонію зазадалегідь не анонсували і не транслювали наживо. Таємна інавгурація спровокувала у Білорусі нову хвилю протестів – тисячі людей вийшли у десятках міст.

Що відомо:

  • 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента, які ні опозиція, ні міжнародна спільнота не визнали вільними та справедливими. За офіційними результатами, чинний президент Олександр Лукашенко має 80,08% голосів, його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10,09%.
  • Відтоді в Білорусі тривають щоденні протести, включно зі страйками на деяких державних підприємствах. Під час їхнього придушення були затримані тисячі людей, загинуло щонайменше троє.
  • 23 вересня Лукашенка у Палаці незалежності в Мінську офіційно проголосили президентом.
  • Церемонія інавгурації була таємною, інформація про неї розголошувалася, хоча відповідно до закону її мали б транслювати на державних каналах. Після цього у столиці Білорусі розпочалась чергова хвиля протестів.
  • 23 вересня білоруські силовики намагаються придушити нову хвилю протестів у Мінську, яка спалахнула після таємної “інавгурації”Олександра Лукашенка, вони затримують демонстрантів та застосовують проти них водомети.
  • Керівники низки країн Європи вже повідомили, що не визнають Лукашенка легітимним президентом.

Схожі публікації

Залишити коментар