Посолка ЄС в Україні К. Матернова: «Україна перебуває на правильному шляху»

від Стожари

Вступ України до ЄС є стратегічною метою, яка має життєво важливе значення для майбутнього країни. Зазначене не лише шлях до покращення рівня життя та зміцнення демократії, але й запорука безпеки України в умовах війни з терористичною Росією. Підтримка курсу на євроінтеграцію з боку українського суспільства та влади є ключовим фактором успішного вступу України до ЄС.

Вступ до ЄС потребуватиме від України проведення реформ, спрямованих на посилення цих принципів. Це призведе до зміцнення демократичних інституцій в країні, більшої прозорості та підзвітності влади, а також кращого захисту прав людини. Крім того, вступ до ЄС дасть Україні доступ до передових технологій та ноу-хау в оборонній сфері.

Посолка Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова висловила сподівання, що наприкінці червня розпочнуться переговори з Україною та Молдовою щодо вступу до ЄС. Про це вона заявила в інтерв’ю «Українському радіо».

«Основним фактором, який впливає на будь-яку стадію процесу вступу, є необхідність одностайності серед країн-членів. Саме це було передбачено договорами, якими був заснований Євросоюз, і саме через цей процес довелося пройти всім країнам, які вступили пізніше… Одностайність має бути – це те, на що я завжди звертаю увагу своїх українських колег: якими б незначними не здавалися інтереси окремих країн-членів, вони мають значення. З огляду на це, я дуже сподіваюся, що наприкінці червня ми розпочнемо переговори з Україною та Молдовою», – сказала Матернова.

Посолка наголосила, що політичний сигнал щодо початку переговорів з Україною та Молдовою з боку ЄС було надіслано ще в грудні минулого [2023] року. «Україна перебуває на правильному шляху, вона готова до переговорів», – підкреслила Матернова.

Матернова додала, що, очевидно, залишились реформи, які потрібно продовжувати. Однак глава представництва ЄС вважає, що їх можна буде продовжувати протягом переговорів про вступ. «Тому я не можу гарантувати, але можу сказати, що дуже сподіваюся, що переговори розпочнуться в червні», – наголосила посол.

Схожі публікації

Залишити коментар