Василь Стус: «За своєю душею треба стежити так само, як за тілом»

від Стожари

Прочитав книжку поета від Бога Василя Стуса «Листи до сина»i.

«Дорогий читачу! Перед тобою нова редакція книжки Василя Стуса, яку з повним правом можна вважати найуспішнішою з-поміж усіх, які були видані після смерті поета, – так починає представляти цей вагомий твір його син – Дмитро Стус. – В основі цього перевидання те саме бажання поділитися досвідом особистісного спілкування з Василем Стусом, розкіш якого мав я – його син – Дмитро Стус.

Щиро кажучи, я укладав цю збірку для своїх синів – Ярослава та Стефана, які нині є самодостатніми й успішними людьми. Не буду твердити, що ця книжка мала вирішальний вплив на їхнє становлення як особистостей. Я так не думаю. Але вона завжди була в них під рукою, а тому при потребі вони могли будь-якої миті звернутися до неї (підкреслю, саме тоді, коли їм це було необхідно)…

Батькові листи, які я не надто уважно читав у дитинстві, часто допомагали вслухатися в себе та знайти відповідь… І коли вже зовсім відверто, то спілкування з батьком і його листами й віршами дали мені для розуміння життя й освіти як гігієни значно більше, аніж усі наукові університети й академії. Буду втішений, якщо занурення у творчість Василя Стуса виявиться цікавим, а книга допоможе глибше збагнути себе» (с. 4-5).

І справді, це найголовніше для молоді, передусім: читати, щоб значно глибше пізнавати і себе, і Україну, щоб продовжувати гідно її творити у подальшому.

Книжка вибудувана відповідно до важкої, м’яко кажучи, біографії Поета, «шістдесятника», бо ж та влада її продовжувала «вибудовувати»: після Києва – Мордовія, Колима, Урал.

А тепер – на закінчення: з листа Василя Стуса до свого сина: «За своєю душею треба стежити так само, як за тілом. Чиста, світла душа – то запорука здоров’я. І завжди приємно було згадати все, що ти зробив доброго. Бо тільки добро вводить нас у коло інших людей, робить їх братами, а не просто сусідами. Так само – дбай про своїх друзів. Вони повинні бути чисті, добрі. Інших друзів не треба. А добрі друзі допомагають рости і ставати кращими» (с. 208-209).

Отже, шановні читачі! Коли прочитаєте Василеві «Листи до сина», в яких чимало його філософських (і не тільки) віршів, перекладів, а також – 12 записів «З таборового зошита», ви збагатитесь глибшим розумінням постаті видатного сина українського народу, який у всьому прагнув справедливості.

Богдан Залізняк,

член НСПУ.

i Василь Стус. Листи до сина, – Харків, Вид-во «Ранок», 2019 – 280с.

Схожі публікації

Залишити коментар