Рада Європи зробила важливий крок щодо створення спецтрибуналу для Росії

від Стожари

The Council of Europe has taken an important step towards the creation of a special tribunal for Russia

Створення Спецтрибуналу для геноцидного режиму Росії відображає необхідність виконання принципу правосуддя та забезпечення відповідальності за порушення міжнародного права. Зазначене створить прецедент для інших країн та диктаторських режимів, що порушують міжнародні стандарти поведінки.

Майбутня діяльність Спецтрибуналу щодо людиноненависницьких діянь режиму Кремля на території соборної України має на меті захист прав людини та зупинення безкарності за військові злочини, воєнні злочини та злочини проти людяності. Це важливо для відновлення справедливості та відновлення порушених прав.

Комітет міністрів Ради Європи доручив генеральному секретарю підготувати документи для укладання угоди між Україною та Радою Європи про створення спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Про це повідомив перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга.

«Важливо зазначити, що цим рішенням Рада Європи висловила свою готовність до створення Спеціального трибуналу під її «парасолькою». Усі інші ключові питання, необхідні для функціонування трибуналу, зокрема модель та імунітети, будуть включені до проєкту статуту майбутнього трибуналу», – написав А. Сибіга.

Сибіга доповнив, що Україна та 40 держав-членів коаліції держав зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України (Core Group) працюють над цим.

Голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Олександр Мережко в коментарі ЗМІ заявив, що це вже «реальний крок до створення Міжнародного трибуналу зі злочину агресії».

Схожі публікації

Залишити коментар