Розслідування німецьких видань про шпигунські методи Росії: ставка на сучасні технології та жорстокість

від svit_admus

Investigation of German publications on Russian espionage methods: bet on modern technology and brutality.

Російські спецслужби ведуть активну підривну діяльність в Європі і світі, яка становить серйозну загрозу для цивілізованого світу. Зазначена діяльність спрямована на підрив демократії, дестабілізацію країн і розширення впливу Росії – «Russia Error 404». Діяльність цих підривних підрозділів включає шпигунство, кібератаки, дезінформацію, пропаганду, а також акти насильства, такі як вбивства та отруєння.

Країнам Європи та світу необхідно вжити рішучих заходів для протидії підривній діяльності російських спецслужб. Це включає посилення контррозвідки, кібербезпеки, а також санкції проти терористичної Росії. Важливо також підвищити обізнаність про цю загрозу серед населення.

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну робота російських спецслужб кардинально змінилася, — йдеться в спільному розслідуванні німецьких видань WDR, NDR та Süddeutsche Zeitung, інформує ресурс RFI.

За даними розслідувачів, у Німеччині й досі акредитовані як дипломати близько двадцяти російських шпигунів. Але такої кількості недостатньо, щоби провести складні операції. До того ж їхні особи відомі Федеральному відомству з охорони конституції Німеччини. Шпигуни часто діяли, прикриваючись дипломатичним статусом, який і захищав їх від кримінального переслідування. Згідно з оцінками німецької контррозвідки, близько третини дипперсоналу РФ можуть бути агентами. Проте ще недавно Німеччина фактично не намагалася припинити шпигунської діяльності, зокрема й тому, що не хотіла загострювати відносини з Росією.

Проте ситуація змінилася: 2022-го Німеччина вислала 40 російських дипломатів, а наступного року — ще 30 осіб, зокрема і технічний персонал. Схожою є ситуація і в багатьох інших країнах Європи, із яких загалом видворили близько 500 шпигунів. Таким чином, від великої шпигунської мережі майже нічого не лишилося.

Частково Росія намагається замінити висланий із ЄС персонал шпигунами, які раніше працювали в посольствах в Африці. Крім того, РФ, як і раніше, покладається на дружні їй країни, наприклад, Угорщину та Сербію. Також є дані, що російські агенти активно діють у Туреччині, Дубаї та Північній Африці.

Шпигунські операції РФ стали більш жорсткими. За даними німецьких ЗМІ, в останні два роки шпигунські операції РФ стали рішучішими. Агенти розуміють, що їх можуть викрити, тож діють грубіше й активно використовують новітні технології, фактично працюючи віддалено. Прикладами таких операцій є нещодавнє прослуховування розмови німецьких високопоставлених офіцерів про TAURUS, а також масштабна дезінформаційна кампанія та створення мереж впливу. Одну з таких — пропагандистський «Голос Європи» — зовсім нещодавно викрили в Чехії.

Німецькі журналісти звертають увагу на Генконсульство РФ у Бонні. За їхніми даними, місто відіграє особливу роль у шпигунській мережі. Річ у тім, що воно є стратегічно важливим: там базується значна частина Міністерства оборони Німеччини та міжнародні організації. До того ж Бонн вдало розташований, із нього можна швидко дістатися Франції, Нідерландів, Бельгії та Люксембургу. Місто може бути своєрідною шпаринкою для шпигунів: вони діятимуть на території інших країн не як співробітники посольства, а як приватні особи. Тож у разі їхнього затримання не буде жодних міжнародних скандалів.

Під ударом може опинитися Брюссель як штаб-квартира Євросоюзу і НАТО. Зараз Бельгія, як зазначають журналісти-розслідувачі, вживає серйозних заходів із протидії шпигунству. Але варто розуміти, що агенти, які можуть заїхати туди з Бонна, необов’язково потраплять у поле зору влади.

Підтримка шпигунської мережі у ЄС, вочевидь, зараз є важливою для Росії, зокрема і для того, щоб надалі проводити спецоперації в Німеччині. За даними спецслужб, акредитований дипломатичний персонал РФ в Австрії може відігравати важливу роль в операціях на території ФРН. Річ у тім, що австрійський уряд не висилав співробітників посольств: країну покинули лише вісім агентів. Водночас, за даними розслідувачів у Відні, як дипломати працюють до 100 російських шпигунів.

Схожі публікації

Залишити коментар