В Німеччині виявили викрадених Росією українських дітей. Що відомо

від Стожари

З початку повномасштабного вторгнення терористичної Росії в Україну тисячі українських дітей були незаконно вивезені з окупованих територій до Росії. Дітей розлучають з сім’ями, їм надають російські імена та паспорти, а також піддають насильницькій асиміляції та пропаганді. Ці дії відповідають визначенню воєнних злочинів та злочинів проти людяності згідно з міжнародним правом.

Міжнародна спільнота має вжити термінових заходів, щоб зупинити викрадення та депортацію українських дітей варварською Росією. Це включає запровадження жорстких санкцій проти РФії, надання Україні військової та гуманітарної допомоги, а також розслідування цих злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Наразі міжнародні організації, такі як ООН та ОБСЄ, проводять розслідування можливих воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених під час війни в Україні. Важливо, щоб ці розслідування були завершені ретельно та неупереджено, щоб винні у злочинах проти українського народу були притягнуті до відповідальності.

Федеральне відомство кримінальної поліції (BKA) виявило серед українських дітей і неповнолітніх, які прибули до Німеччини як біженці, таких, які ймовірно були незаконно викрадені російською стороною і вивезені або у РФ, або на територію самопроголошених утворень «ДНР/ЛНР». Це випливає з наданої в середу, 17.04.2024, відповіді речника BKA на запит DW.

«У кількох окремих випадках є ознаки можливого незаконного переміщення дітей/неповнолітніх з окупованих українських територій на територію Росії або так званих «народних республік» «ДНР/ЛНР», – наголошується в відповіді речника відомства.

Водночас у BKA наголосили, що більшість з тих українських дітей і неповнолітніх, котрі перебували в ФРН, і яких українські правоохоронці розшукували як осіб, яких російська влада могла вивезти до РФ, прибули до ФРН з власної волі. «Переважна більшість розшукуваних в’їхали до Німеччини у супроводі своїх законних опікунів/супроводжуючих осіб та за власним бажанням у рамках спільної евакуації із зони бойових дій», – зазначив речник відомства.

У Нацполіції повідомили про 161 дитину у ФРН, розшукувану як імовірно викрадену Росією. Раніше цього дня українські ЗМІ повідомляли, що тема виявлення в Німеччині розшукуваних українських дітей і неповнолітніх стала одним з питань, які обговорювали голова Національної поліції України Іван Вигівський і голова Федерального відомства кримінальної поліції Гольґер Мюнх (Holger Münch) під час зустрічі в Берліні. У співпраці з німецькими колегами українським правоохоронцям вдалося встановити на території ФРН 161 українську дитину, викрадену Росією, повідомляли ЗМІ з посиланням на слова Вигівського.

«Завдяки нашій співпраці з правоохоронними органами ФРН за напрямом документування воєнних злочинів Російської Федерації, а саме депортації та примусового переміщення українських дітей, встановлено місцезнаходження в Німеччині 161 української дитини, які розшукувались як примусово переміщені на тимчасово окуповані території або депортовані до РФ та Білорусі», – поінформував Вигівський. Згодом пресслужба Нацполіції поширила цю новину агенції на Facebook-сторінці відомства.

DW також нагадує, що в березні 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Суд вважає їх обох особами, що, імовірно, відповідальні за скоєння воєнного злочину – незаконної депортації та переміщення населення, зокрема, дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що траплялось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Схожі публікації