Напередодні виборів у Європарламент Макрон виступив з програмною промовою та знову піднімає питання використання ядерної зброї

Президент Франції Еммануель Макрон 25 квітня виступив у Паризькому університеті Сорбонна з програмною промовою, присвяченою його поглядам на майбутнє Європи і головні екзистенційні загрози для континенту.

Відео промови розміщено на офіційному YouTube-каналі президента Франції.

Також 27 квітня французькі ЗМІ повідомили, що в інтерв’ю опублікованому в суботу ввечері газетами групи Ebra президент Франції Еммануель Макрон знову заявив, що готовий «відкрити дебати» щодо європейської оборони, які також включатимуть і питання використання ядерної зброї.

Варто зазначити, що виступ пана Макрона відбувся за півтора місяці до виборів у Європарламент. Партія Макрона “Renaissance” («Відродження»), за даними опитувань, посідає лише третє місце, відстаючи від правопопулістського “Front National” («Національного фронту») та соціалістів. Французькі ЗМІ припускають, що нинішній виступ замислювався як продовження промови 2017 року, яку Макрон також виголосив у Сорбонні після нещодавнього вступу на посаду президента і присвячену європейським цінностям, зазначає Ouest-France.

“Як і в 2017 році, Еммануель Макрон виступить з великою промовою про Європу в четвер, 25 квітня 2024 року, в Сорбонні в Парижі. Ця промова має визначити пріоритети Франції для стратегічного порядку денного Європейського Союзу, який буде визначено наступною Брюссельською комісією”, – так анонсувало видання цю подію.

«Ми поспішаємо, сміливість — наша єдина відповідь», — сказав президент Макрон під час майже двогодинної промови, зробивши численні пропозиції. Він також закликав рухатися вперед у єдності.

Головні тези з виступу французького лідера можна сформулювати наступним чином:

  • Нам необхідний надійний захист. НАТО – це важливо, але потрібна європейська система оборони. росія не повинна перемогти у війні – це умова нашої безпеки. Ніяких обмежень для допомоги Україні бути не повинно.
  • Європа має єдність. Ми позбулися залежності від російських вуглеводнів і з першого дня агресії разом підтримували Україну. Європа стала єдиним цілим. Україна та Молдова є частиною нашої родини, і вони, як і Західні Балкани, приєднаються до ЄС, коли настане час.
  • Ми швидко реагували на кризи, але чи цього достатньо? Наша сьогоднішня Європа є смертною. Наші цінності опинилися під загрозою. А ми недостатньо захищені від ризиків, які нам загрожують, тому що дуже повільно реагуємо.
  • Наша економічна модель більше не є стійкою. Ми хочемо мати все, але це не узгоджується з реальністю. Китай і США перестали дотримуватись правил торгівлі. Ми не повинні намагатися проводити більш наївну торговельну політику, ніж вони.
  • Давайте до 2030 року зробимо Європу світовим лідером у п’яти ключових секторах – це штучний інтелект, квантові комп’ютери, космос, енергетика та сільське господарство.
  • Нашу демократію дедалі частіше критикують, використовуючи пропаганду. А ми дозволяємо це робити. Європа може померти, якщо ми не будемо відповідати на виклики часу та на прискорення історії. Бути європейцем – це не просто жити в Європі, це означає захищати ідею, яка ставить особи над усе. Це гуманізм, який відрізняє нас від інших. Але ми не маємо бути наївними.

Також дуже лаконічно основні тези виступу пана Макрона сформулював експерт з питань систем управління та засновник аналітичної платформи “Михайлівський клуб” Владислав Оленченко, зазначивши: “Двічі закликати Європу припинити бути наївними відносинах з США та Китаєм – це точно не випадковість”.

Ви можете переглянути повну версію промови президента Франції ТУТ. Звертаємо вашу увагу, що в цьому відео на YouTube є можливість у “Налаштуваннях” увімкнути субтитри українською мовою, також в “Описі” під відео надається текстова розшифровка відео французькою мовою.

Крім того, в інтерв’ю опублікованому в суботу Еммануель Макрон сказав: «Я виступаю за відкриття дебатів, які, таким чином, повинні включати протиракетну оборону, застосування далекобійної зброї, ядерної зброї для тих, хто її має або хто має американську ядерну зброю на своїй території. Давайте поставимо все на стіл і подивимось, що справді захищає нас надійним чином», – заявив глава держави, додавши, що Франція збереже «свою специфіку, але готова робити більше внеску в захист європейської землі».

Як повідомлялося раніше, Франція спрямує на післявоєнну відбудову України 2 млрд євро.

Схожі публікації

Залишити коментар